Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Január 27. 05:29, péntek | Helyi
Forrás: Saját forrás

Veszprémben is nő az újszülöttek életesélye

Veszprémben is nő az újszülöttek életesélye

A Csolnoky Ferenc kórházban a több száz millió forintos fejlesztésnek köszönhetően nőtt az intenzív ellátásra szoruló csecsemők életesélye - mondta el Rácz Jenő, az intézmény főigazgatója.

Közlése szerint ez a harmadik európai uniós projekt, amelynek köszönhetően fejlődik a Veszprém megyei kórház. Az intézmény a Perinatális Intenzív Centrum (PIC) és az intenzív neonatológiai osztály műszaki fejlesztéséhez csaknem 240 millió forintot nyert el uniós forrásból, így az önrésszel együtt 266 milliós beruházást kezdhetnek meg - ismertette a főigazgató.

Szabó Éva projektmenedzser felidézte: az osztály 17 évvel ezelőtt épült, azóta nem történt átfogó felújítás. A mostani fejlesztés célja a koraszülött, súlyos állapotba került és intenzív ellátásra szoruló újszülöttek életesélyeinek növelése a kórház PIC informatikai és orvostechnológiai eszközeinek fejlesztéseivel.

A pályázati pénznek köszönhetően mintegy 180 millió forintért orvosi eszközzel bővül a részleg gépparkja, köztük klinikai, valamint intenzív inkubátorokkal, lélegeztető-készülékekkel, betegőrző-monitorokkal, ultrahang- készülékekkel, EEG-monitorral és helyszíni röntgenkészülékkel - sorolta a projektvezető.

Informatikai fejlesztésre 36 milliót fordítanak, 22 millió forintot pedig a burkolatok, az orvosigáz- és az elektromos hálózatok felújítására. A felújítási munkálatok, valamint az eszközbeszerzések nyáron kezdődnek el, év végére megújul a PIC-részleg - mondta Szabó Éva. Közlése szerint az átalakítások ideje alatt az osztály nem zár be, a betegeket a kórház egy másik részlegében fogadják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 16. 07:53, csütörtök | Bulvár

Rádióhullámokkal működő fegyverrendszert fejleszt a brit kormány

Rádióhullámokkal működő védelmi fegyverrendszer fejlesztéséről számolt be csütörtökön a brit kormány.

2024. Május 16. 07:52, csütörtök | Kék hírek

Holtan találtak egy fiatal nőt és egy gyermeket Kapuváron

Holtan találtak egy fiatal nőt és egy gyermeket Kapuváron, egy családi házban szerdán kora délután.