Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

A városról

Veszprém a királynék városa, egyetemi város.

Veszprém Látképe

 

A Balaton és a Bakony ölelésében

   Közel 60 ezer lakosú városunk a Séd patakot övező dombokon és völgyekben terül el, három kistáj találkozásánál: északról, északnyugatról a Bakony hegyvonulata, délről a Balaton-felvidék, keletről pedig a sík Mezőföld.

   Veszprém a legmagasabban fekvő megyeszékhely: felszíne átlagosan 260-270 méterrel található a tengerszint fölött. A városba érkező első benyomása egy hegyek félkaréjával ölelt (fenn)sík-vidéki város képe, amely aztán a központ felé közeledve markánsan megváltozik. A Séd folyó a városon belül nem ritkán 30–40 méteres szintkülönbségeket alakított ki. Az ilyen módon eldarabolódó területek városrészeket alkotnak, melyeket a Séd és mellékvízfolyásainak mélyvonulatai választanak el. A szintkülönbségek különösen szembetűnőek a Séd-völgy déli és keleti oldalán, ahol az északnyugati szelek munkájának is köszönhetően meredek dolomitsziklák törnek a magasba.
 

Kultúra és kikapcsolódás otthona

   Városunk életében fontos szerepet játszik a kultúra. Határainkon túl is méltán ismert és elismert rendezvény a Veszprémi Ünnepi Játékok, amely színvonalas műsoraival mindig maradandó élményt nyújt az idelátogatóknak.

   Belföldről és külföldről egyaránt hatalmas tömegeket vonz nyaranta az Utcazene Fesztivál is, amely immár elválaszthatatlan Veszprémtől.
Bár a Veszprém fölé magasodó vár városunk legszebb ékköve, nem az egyetlen, amire mi veszprémiek oly büszkék vagyunk.
Immáron évtizedek óta a kultúra fellegvára a Petőfi Színház, amely olyan neves művészeknek adott otthont, mint Latinovits Zoltán, vagy Bujtor István.
Az utóbbi évek egyik legjelentősebb alkotása a Veszprém Aréna, amely mára már nem annyira az építészeti megoldások, hanem a hozzá köthető tartalom okán is híres.

   Ugyancsak régóta az egyik legismertebb büszkeségünk a természetes környezete miatt oly kedvelt állatkert is, amely tartalmas kikapcsolódást nyújt gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Sport nagykövetünk

    A Veszprém Aréna világhíres lakója az MKB Veszprém kézilabda csapata, mely sikereivel városunk ismertségéhez is nagyban hozzájárul. A 19 magyar bajnoki cím, 20 magyar kupa győzelem, 2 KEK győzelem, BL döntő, KEK döntők és számos egyéb siker fémjelzi a csapat nem túl távoli múlját. 

Látnivalók

    A fontos látnivalók közé tartozik a veszprémi vár és azon belül az Érseki Palota, a Gizella-kápolna, a Gizella királyné Múzeum és a Szent György-kápolna is. A Művészetek Háza kiállítótermeiben és galériáiban, pl. a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben kortárs képzőművészek munkáit tekintheti meg a nagyközönség. A 2006-ban felújított Dubniczay-házban nyílt meg a László Károly gyűjteményéből rendezett állandó kiállítás, valamint ugyanitt a Magyar Építőipari Múzeum Téglagyűjteménye is méltó, megújult környezetben várja az érdeklődőket, éppúgy mint az Ásványkiállítás.


    A Laczkó Dezső Múzeumban interaktív, helytörténeti kiállítások kapnak helyet, korábban itt működött Magyarország első nyilvános könyvtára. Az épület szomszédságában álló Bakonyi Ház hazánk egyik legrégebbi szabadtéri néprajzi kiállítóhelye.


    Veszprémet az év minden szakában élénk kulturális élet jellemzi. Három színház és fesztiválok sora szórakoztatja egész évben nemcsak a város polgárait, hanem az iránta érdeklődő vendégeket is. A kulturális események és a történelmi múlt látványait egészíti ki az európai hírű állatkert, a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark.

 

 

További információk a Tourinform Veszprém kiadványaiban.