Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2011. December 15. 09:00, csütörtök | Helyi
Forrás: femina.hu

Veszprémben a legjobb a nőknek élni

Veszprémben a legjobb a nőknek élni

A nők várható leghosszabb élettartama tekintetében Veszprém vezeti a megyék közötti rangsort. Legrosszabbak a mutatók Borsodban.

A statisztikusok a halálozási adatok segítségével évről évre figyelik, hogy hogyan alakul a népesség eloszlása, összetétele.

Attól függően, hogy az ország melyik pontján lakunk, a demográfiai mutatók segítségével megjósolható, hogy mennyi ideig élhetünk. A születéskor várható átlagos élettartam az a mutató, ami megmutatja ezt.

Javuló tendencia a kilencvenes évektől

Magyarországon a halandóság tekintetésben a kilencvenes évek végétől kezdetben gyorsabb, majd lassabb javulás tapasztalható. Sajnos még ezekkel az eredményekkel is magasnak tekinthető mind a magyar férfiak, mind a nők halandósága az európai régión belül.
1970-ben a nők születéskor várható élettartama az európai országokban 73-75 év között volt. A magyarországi nők esetében ez az érték 72 év volt. Egészen a kilencvenes évekig kellett várni, hogy javuljanak ezek a mutatók. 1995-ben a születéskor várható élettartam már túllépte a 74 évet, majd 1997-ben már 75, 2001-ben pedig 76 év volt a magyar nők esetében.
2010-ben a születéskor várható átlagos élettartam az eddig számított legmagasabb érték, mindkét nem estében. A nőknél 78,1, a férfiaknál 70,5 év volt az átlagérték, a nemek közti különbség pedig 7,6 évre mérséklődött.

A leghosszabb várható élettartam Magyarországon

Az elmúlt években növekedtek a megyék közti halandósági különbségek. 1990-ben 2,8 év volt a differencia a legjobb és legrosszabb halandóságú megye között, 2005-ben 3,8 év. A születéskor várható élettartam azonban a rendszerváltozás óta minden magyar megyében növekedett.

Veszprém megye áll a rangsor elején

Jelenleg Zala megyében, Veszprém megyében és Budapesten a legmagasabb a nők várható élettartama. Ezeken a területeken a statisztikák alapján minimum 78,5 évig élhetnek a nők. Magyarországon jelenleg Veszprém megye áll a rangsor elején, ahol a nők születéskor várható élettartama 78,8 év. A legtöbb megyében 77-78,5 év a várható élettartam
A 19 megye közül 15 szerepel a középmezőnyben a nők várható élettartamát tekintve. Azonban amíg 2009-ben csak öt megyében volt ez az érték 78 és 78,4 év között, a 2010-es adatok alapján már kilenc megye tartozik ide. A felső sáv tagjai: Győr-Moson-Sopron, Fejér, Tolna, Pest, Bács-Kiskun, Heves, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar.
A születéskor várható élettartam 77 év, azaz statisztikailag pontosan 77-77,9 év közé esik a következő hét megyében: Vas, Somogy, Komárom-Esztergom, Baranya, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg. Komárom-Esztergom kiemelkedő abban a tekintetben, hogy míg 1990-ben itt voltak a legrosszabbak a kilátások, 2010-re 5,07 évet javult ez az eredmény.

A legrövidebb várható élettartam: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
A statisztikák alapján 77 éves koruk előtt életüket vesztik azok a nők, akik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében laknak. Ebben a térségben a születéskor várható élettartam 2010-ben 76,6 év. 2009-ben még két másik megye tartozott ebbe a csoportba, ahol a nők nem számíthatnak a 77. életévük betöltésére. Azonban Nógrád és Békés megyében is egy évvel javultak az élettartamra vonatkozó kilátások.

A társadalmi egyenlőtlenségek mérséklése

A volt szocialista országokban a halandóság társadalmi helyzet szerinti különbségei nagyok, Magyarország pedig kirívó esetnek számít. A szakértők véleménye szerint a halandóság általános szintjének csökkentése csak a társadalmi egyenlőtlenségeket mérséklésével valósítható meg.
Mindemellett az iskolai végzettség szerinti halandósági különbségek is folyamatosan mélyülnek. A végzettség ugyanis több módon is befolyásolja az egyén egészségi állapotát, így a halálozást is. Az egészségügyben való eligazodáshoz, azaz a segítség maximális kihasználásához és a betegségek jeleinek felismeréséhez szükség van egyfajta tudás birtoklására. Közvetetten pedig a kevesebb fizikai megterheléssel járó munka, a jobb kereseti lehetőség is egészségesebb életet biztosítanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.