Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Augusztus 08. 10:43, hétfő | Helyi
Forrás: Napló online

Veszélyes skorpiót találtak Veszprémben

Veszélyes skorpiót találtak Veszprémben

Egészen Mexikótól utazott egy kamion rakterében Veszprémig, hogy alaposan ráijesszen azokra, akik rábukkantak: veszélyes skorpió bújt meg a szállítmányban.

A nagyvállalat veszprémi telephelyén is nagyot néztek a rakódók és a sofőr: ilyen ritka és veszélyes szállítmánnyal nem volt még dolguk. Értesítették a Kittenberger Kálmán Növény-és Vadasparkot. Az állatkert munkatársai szakszerűen befogták az ízeltlábút, majd meghatározták a fajtáját.  A legveszélyesebb skorpiók a Szaharában, Arizonában és Mexikóban fordulnak elő, így mielőbb azonosítani akarták.

Ám skorpióknak csaknem 1500 alfaja ismert, nem volt egyszerű azonosítani a kis mexikóit, mint kiderült, latin nevén: Centruroides infamatust.  Ez a skorpióalfaj maximum 5-6 cm nagyságúra nő meg, ám szakértők szerint a csípése rendkívül fájdalmas és az áldozat központi idegrendszerére van hatással, gyermekekre különösen veszélyes. Sokáig mozdulatlanul áll, mintha halottnak tetetné magát, ám hirtelen villámgyors mozgásra képes, majd megcsípi áldozatát.

Török László állatkertigazgató ennek ellenére félelem nélkül, inkább nagy szakmai kíváncsisággal veszi ceruzájára a skorpiót: nem mindennapos vendég ez Veszprémben, az állatkertben sem.

A teherautót alaposan átvizsgálták, több skorpiót nem találtak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.