Városlista
2023. december 5, kedd - Vilma

Hírek

2011. Augusztus 08. 10:43, hétfő | Helyi
Forrás: Napló online

Veszélyes skorpiót találtak Veszprémben

Veszélyes skorpiót találtak Veszprémben

Egészen Mexikótól utazott egy kamion rakterében Veszprémig, hogy alaposan ráijesszen azokra, akik rábukkantak: veszélyes skorpió bújt meg a szállítmányban.

A nagyvállalat veszprémi telephelyén is nagyot néztek a rakódók és a sofőr: ilyen ritka és veszélyes szállítmánnyal nem volt még dolguk. Értesítették a Kittenberger Kálmán Növény-és Vadasparkot. Az állatkert munkatársai szakszerűen befogták az ízeltlábút, majd meghatározták a fajtáját.  A legveszélyesebb skorpiók a Szaharában, Arizonában és Mexikóban fordulnak elő, így mielőbb azonosítani akarták.

Ám skorpióknak csaknem 1500 alfaja ismert, nem volt egyszerű azonosítani a kis mexikóit, mint kiderült, latin nevén: Centruroides infamatust.  Ez a skorpióalfaj maximum 5-6 cm nagyságúra nő meg, ám szakértők szerint a csípése rendkívül fájdalmas és az áldozat központi idegrendszerére van hatással, gyermekekre különösen veszélyes. Sokáig mozdulatlanul áll, mintha halottnak tetetné magát, ám hirtelen villámgyors mozgásra képes, majd megcsípi áldozatát.

Török László állatkertigazgató ennek ellenére félelem nélkül, inkább nagy szakmai kíváncsisággal veszi ceruzájára a skorpiót: nem mindennapos vendég ez Veszprémben, az állatkertben sem.

A teherautót alaposan átvizsgálták, több skorpiót nem találtak.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 05. 07:23, kedd | Belföld

Orbán Viktor a magyar külpolitikát dicsérte

A magyar külpolitika nemzetiérdek-alapú - jelentette ki a miniszterelnök hétfőn, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) alapításának 50. évfordulója alkalmából rendezett budapesti konferencián.

2023. December 05. 07:16, kedd | Bulvár

Dubai befektetők új városközpontot építenének Budapesten

Új \"millenniumi városközpont\" jöhet létre a Rákosrendező pályaudvar területén, mintegy 130 hektáron, amely a modern világvárosok sorába emeli Budapestet - jelentette be Lázár János építési és közlekedési miniszter.

2023. December 05. 07:15, kedd | Külföld

Putyin a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat - jelentette ki Jurij Usakov, az államfő külpolitikai tanácsadója a Life.ru hírportálnak és a Shot Telegram-hírcsatornának.

2023. December 05. 07:14, kedd | Belföld

Megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása

a kormány a zöld energia fokozott hasznosítása érdekében a magyar családokat is segíti a modern napelemes rendszerek telepítésében - jelentette be Lantos Csaba hétfőn az Energiaügyi Minisztérium (EM) közösségi oldalán.