Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2011. Augusztus 08. 10:43, hétfő | Helyi
Forrás: Napló online

Veszélyes skorpiót találtak Veszprémben

Veszélyes skorpiót találtak Veszprémben

Egészen Mexikótól utazott egy kamion rakterében Veszprémig, hogy alaposan ráijesszen azokra, akik rábukkantak: veszélyes skorpió bújt meg a szállítmányban.

A nagyvállalat veszprémi telephelyén is nagyot néztek a rakódók és a sofőr: ilyen ritka és veszélyes szállítmánnyal nem volt még dolguk. Értesítették a Kittenberger Kálmán Növény-és Vadasparkot. Az állatkert munkatársai szakszerűen befogták az ízeltlábút, majd meghatározták a fajtáját.  A legveszélyesebb skorpiók a Szaharában, Arizonában és Mexikóban fordulnak elő, így mielőbb azonosítani akarták.

Ám skorpióknak csaknem 1500 alfaja ismert, nem volt egyszerű azonosítani a kis mexikóit, mint kiderült, latin nevén: Centruroides infamatust.  Ez a skorpióalfaj maximum 5-6 cm nagyságúra nő meg, ám szakértők szerint a csípése rendkívül fájdalmas és az áldozat központi idegrendszerére van hatással, gyermekekre különösen veszélyes. Sokáig mozdulatlanul áll, mintha halottnak tetetné magát, ám hirtelen villámgyors mozgásra képes, majd megcsípi áldozatát.

Török László állatkertigazgató ennek ellenére félelem nélkül, inkább nagy szakmai kíváncsisággal veszi ceruzájára a skorpiót: nem mindennapos vendég ez Veszprémben, az állatkertben sem.

A teherautót alaposan átvizsgálták, több skorpiót nem találtak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 18. 07:56, csütörtök | Bulvár

Balaton-átúszás - Lezárták a nevezést

Elérte a 12 és félezres létszámlimitet a 42. Lidl Balaton-átúszásra jelentkezők száma, így a szervező Budapest Sportiroda szerda reggel 9-kor lezárta a nevezést.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:53, csütörtök | Életmód

Kékszalag - Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. nagydíjra

Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj csütörtöki rajtjára