Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Február 17. 11:49, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: VMKH

Védelmi igazgatási felkészítés a megyei polgármestereinek

Védelmi igazgatási felkészítés a megyei polgármestereinek

A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság központosított védelmi igazgatási felkészítést tartott a Veszprém megyei települések vezetői részére.

A fórumra azért volt szükség, mert 2012. január 1-től hatályos új honvédelmi és katasztrófavédelmi törvény, valamint azok végrehajtási rendeletei lényegi változásokat hoztak a védelmi igazgatás területén.

A felkészítés résztvevőit Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnöke köszöntötte. A megyei védelmi bizottságok munkáját érintő változásokról Dr. Varga Attila a HM Védelmi Hivatal Vezetéstámogató Igazgatósága vezetője valamint Huszár Péter a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság megbízott titkára tartott előadást. Az új katasztrófavédelmi törvény legfontosabb elemeit Németh Tamás a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója ismertette a polgármestereknek.

2012. április 30-ig elkészül valamennyi Veszprém megyei település kockázati besorolása. A katasztrófavédelmi törvény új elemként nevesíti a védelmi igazgatás rendszerében, hogy az I. és II. veszélyességi osztályba sorolt településeken közbiztonsági referenst kell kijelölni- hangzott el a felkészítésen. Az előadók elmondták azt is, megyénkben 9 helyi védelmi bizottság működik, ezek illetékességi területe a járásokhoz igazodik a későbbiekben, a helyi védelmi bizottság elnöke pedig a járási kormányhivatal vezetője lesz.

A felkészítést követően tartotta meg alakuló ülését a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság, amely elfogadta a testület átmeneti működési szabályzatát. A dokumentumot utólagos egyetértésre a Belügyminisztériumhoz ill. a Honvédelmi Minisztériumhoz terjesztik fel, az ő jóváhagyásukat követően SZMSZ-ként lép hatályba a szabályzat. A tanácskozáson elfogadták a bizottság éves ülés- és munkatervét, valamint döntöttek a vizek kártételei elleni védekezésre való megyei felkészülésről is. Az ülés keretében leköszönt a megyei védelmi bizottság korábbi titkára, Váradi Károly, őt várhatóan Huszár Péter alezredes váltja a poszton, miután megkapja kinevezését a honvédelmi minisztertől.

Az új jogszabályok értelmében a megyei védelmi bizottság elnökének munkáját egy katasztrófavédelmi valamint egy honvédelmi elnökhelyettes segíti a jövőben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a