Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2011. Október 29. 21:56, szombat | Helyi
Forrás: VM Kormányhivatal

Uniós támogatással új bölcsőde épült Zircen

Uniós támogatással új bölcsőde épült Zircen

A város 80 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a KDOP keretében a „Benedek Elek Napköziotthonos Bölcsőde fejlesztése Zircen” című projekt megvalósítására.

Zirc Város Önkormányzata még 2007-ben döntött több intézmény, így a Benedek Elek Napköziotthonos Bölcsőde fejlesztéséről. Végül 2010-ben született meg a támogató döntés, amelynek köszönhetően a város 80 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Közép-Dunántúli Operatív Program keretében a „Benedek Elek Napköziotthonos Bölcsőde fejlesztése Zircen” című projekt megvalósítására. A beruházás összértéke megközelíti a 90 millió forintot- emlékeztetett köszöntőjében a település polgármestere. Ottó Péter elmondta, mostantól a legkisebbek a 21. század követelményeinek megfelelő színvonalú épületben tölthetik mindennapjaikat és talán a szülők is szívesebbek hozzák ilyen környezetbe a gyermekeiket. Az önkormányzatnak hosszú távú célja az, hogy a bölcsőde épületének tetőtere is beépítésre kerüljön a későbbiekben, ez újabb két óvodai csoport elhelyezését tenné lehetővé.

Amikor a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács a társadalmi változások hatására úgy döntött, hogy óvodák, bölcsődék fejlesztésére külön pályázati ablakot nyit, akkor nemcsak a gyerekekre, hanem a szülőkre is gondolt- hangsúlyozta Dr. Kovács Zoltán. A kormánymegbízott hozzátette: a szülők számára az egyik legfontosabb dolog a munkahely megtartása. Azonban, ha nincs olyan intézmény, ahol jó körülmények között helyezhetik el gyermekeiket, akkor otthon kell maradniuk és kikerülnek a munkából.

A kormánymegbízott szólt arról is, hogy Zirc, mint kistérségi központ számára a gyermekek nevelésében, oktatásában kiemelten fontos szerep jut. A városban jelenleg 179 0-3 év közötti gyermek él, míg a kistérségben összesen kb. 400 fő. A bölcsőde megalapítása óta folyamatos a túljelentkezés, a várólistások száma sokszor megközelíti vagy akár meghaladja a teljes bölcsődei kapacitást. Ezért is fontos a nevelési, oktatási intézmények folyamatos fejlesztése.

Igmándyné Hebling Gabriella intézményvezető az ünnepségen elmondta, a bölcsőde már 20 hetes kortól fogadja a kisgyermekeket. A fejlesztés révén létrejött egy új 381 m2-es épületszárny, amely 3 bölcsődei csoport (40 fő) befogadására alkalmas a korábbi kettővel szemben, ami 50%-os kapacitásbővülést jelent. Az épület teljes körű akadálymentesítéssel készült a kor elvárásainak megfelelően.
A projekt magában foglalta a 452 m2-es udvar rendezésének és az új csoport számára szükséges eszközök jelentős részének (étkezés biztosításához szükséges eszközök, öltözőszekrények, polcrendszer, bútorok és különböző foglalkoztató eszközök és játékok) beszerzését is. A megnövekedett gyermeklétszám mellé új gondozók felvételére is szükség volt: 3 új alkalmazott kezdte meg a munkát az elmúlt napokban.

A bölcsődések műsorát követően a nemzeti színű szalag átvágásával a kormánymegbízott és Zirc polgármestere hivatalosan is átadták az uniós támogatással épült új létesítményt, melynek falait a szülők és az bölcsőde munkatársai által készített festmények, illusztrációk és dekorációk díszítenek, színesítenek.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén