Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2012. Február 18. 07:09, szombat | Helyi önkormányzati
Forrás: Saját forrás

Útfejlesztés is terítéken a Veszprém megyei közgyűlés ülésén

Útfejlesztés is terítéken a Veszprém megyei közgyűlés ülésén

Csak 2014-ben adják át a forgalomnak a 8-as főút hajmáskéri szakaszán építendő új közúti csomópontot - derült ki a Veszprém megyei közgyűlés ülésén.

A megyegyűlés elé került a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt tájékoztatója, amelyben leírják, hogy Veszprém megyében a 8-as főút nyolc szakaszának a fejlesztésével számolnak.

Az ülésen Mayer András, a zrt. koordinációs főmérnöke közölte, hogy ezek közül csupán a hajmáskéri csomópont finanszírozása biztosított. Itt négy kilométeren át kétszer két forgalmi sávot, valamint különszintű csomópontot alakítanak ki; az új útszakaszon óránkénti 110 kilométeres sebességgel lehet majd haladni. Hozzátette, hogy a kisajátítási eljárások lezárulta, valamint a közbeszerzés lebonyolítása után, jövőre kezdődhet meg a csomópont építése, s azt 2014-ben adnák át.

A Veszprém megyei közgyűlés az ülésen előzőleg vita nélkül a megyei önkormányzati hivatal nyolcfős létszámleépítéséről döntött, a hivatali apparátus 24 fős lesz; egy év alatt így a harmadára csökken a létszám. A létszámleépítésre az indoklás szerint a kötelező feladatok rendszerének az átalakítása, a megyei intézményeknek az államhoz történő áthelyezése miatt volt szükség. A múlt év elején még több mint 80 alkalmazott dolgozott a megyei önkormányzati hivatalnál. A létszámot átszervezésekkel, státuszok megszüntetésével több lépcsőben, folyamatosan csökkentették, de nem mindenki került utcára: a kormányhivatal a Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központba harminc embert vett át.

Szintén a csütörtöki ülésen döntöttek a megyei képviselők tiszteletdíjának csökkentéséről: a megyei önkormányzat esetében adható 2,6-szeres legmagasabb szorzat a Veszprém megyei képviselőknél az illetményalap 2-szeres szorzatára módosult, azaz 80 ezer forintra.

A közgyűlés bizottsági tagjait az alapdíjon felül havonta megillető tiszteletdíj mértéke a korábban megállapított, az alapdíj 45 százalékának megfelelő összegről 23 százalékra módosult. A bizottsági elnök és a tanácsnok alapdíjon felüli havi tiszteletdíjának a mértéke pedig az alapdíj 90 százalékának megfelelő összegről 85 százalékra módosult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.