Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 23. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: iveszprem.hu

Szakmai tábor tehetséges diákoknak

Szakmai tábor tehetséges diákoknak

Az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola kiváló diákjai és a magas pontszámmal felvett elsőévesek számára szervez nyári szakmai tábort a kar augusztus 14. és 21. között.

Az ország minden tájáról érkeznek diákok, akik érdekes előadásokon és gyakorlati foglalkozásokon vehetnek részt, valamint megismerhetik a kar fő kutatási területeit.

Tizennégy diák vett részt a szakmai programokon, Kárpátaljától Gyuláig, Sopronból, Debrecenből és Szegedről, vagyis az ország minden tájáról érkeztek, hogy a beiratkozás előtt megismerkedhessenek a Műszaki Informatikai Karral és érdekes feladatok megoldásában vegyenek részt. Közülük öten kezdik most tanulmányaikat a karon, kilencen az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola természettudományok és informatika iránt érdeklődő diákjai. Az elsőévesek számára magas felvételi pontszámuk garantálta a bejutást, hiszen a kar felvételi eredményei alapján az országos rangsorok élén foglal helyet, a mérnök informatikus alapszak nappali tagozatán pedig már harmadik éve itt volt a legmagasabb a felvételi ponthatár.

A foglalkozásokat a kar tehetséggondozó programjában, a Fasori Programban részt vevő hallgatók és oktatók tartották. Tíz előadást hallhattak az érdeklődők, melyen megismerkedhettek a matematikai logika, kombinatorika alapjaival, a szenzorhálózatokkal, a mesterséges intelligencia és a szoftverfejlesztés lehetőségeivel, az informatikai biztonság kihívásaival, optimalizálással és logisztikai rendszerek felépítésével. A gyakorlati foglalkozások keretében elsajátították egy kódolt szöveg titkosírással történő megfejtésének rejtelmeit, valamint élőben eljátszották egy érdekes japán IQ teszt megoldásait különböző esetekre. Az egyhetes program alatt a résztvevők megismerhették a kar által kínált kutatási-fejlesztési lehetőségeket, valamint az egyetemi életet és annak színtereit. A szakmai előadások és gyakorlatok között közösségépítő programokon vehettek részt a táborozók, a város és a környék nevezetességeihez is ellátogattak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.