Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Január 07. 13:12, szombat | Helyi
Forrás: mti

Sikeresen megszülte gyermekét egy méhnyakrákos nő Veszprémben

Sikeresen megszülte gyermekét egy méhnyakrákos nő Veszprémben

Sikeresen végigvitte terhességét, majd megszülte egészséges negyedik gyermekét a veszprémi kórházban egy asszony, akinél terhessége tizenkettedik hetében méhnyakrákot diagnosztizáltak.

Acsászármetszéssel egy időben az orvosok eredményes onkológiai műtétet is végrehajtottak rajta. Nem egészen két héttel a műtét után anya és gyermeke egészségesen hazamehetett a kórházból.

Hasonló, komplex együttműködést igénylő speciális beavatkozás - azaz méhnyakrákos daganatnak a császármetszéssel egy időben végrehajtott eltávolítása - az egész világon rendkívül ritka - mondta Udvardy János, az Országos Onkológiai Intézet nőgyógyásza, a helyi és budapesti orvosokból álló csoport tagja sajtótájékoztatón pénteken Veszprémben.

Hozzátette: elenyésző a terhesség alatt jelentkező méhnyakrákos esetek száma, Magyarországon kétezer terhességre nagyjából egy ilyen megbetegedés jut. Tájékoztatása szerint a méhnyakrák - amelyből évente ezer, ezerkétszáz újat diagnosztizálnak - 45-47 éves nőknél fordul elő leggyakrabban, de a 20-30 éves betegek száma az utóbbi években jelentősen megnőtt. Ezzel együtt komoly gondot jelent, hogy a gyermekvállalás ideje egyre későbbre tolódik - tette hozzá. Kiemelte, hogy a korai stádiumú méhnyakrák esetében egyszerre tudták garantálni a gyermek egészségét és az anya gyógyulását.

Egy orvosi team döntött arról, hogy a terhesség 35. hetében egyszerre egy császármetszést és egy speciális méheltávolító, úgynevezett Wertheim-műtétet hajtanak végre - mondta Szilágyi Imre, a veszprémi kórház nőgyógyászati osztályának vezetője. A terhesség nélkül is kockázatos műtéti beavatkozást folyamatos szűrés előzte meg, a magzat és az anya állapotát szigorúan felügyelték - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.