Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 19. 14:21, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Árvízvédelmi beruházások Borsod megyében

Árvízvédelmi beruházások Borsod megyében

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint továbbra is nagy erőkkel zajlik a Sajóvölgye településeinek hosszú távú árvízi védelmét biztosító beruházásokról szóló kormányhatározati feladatok végrehajtása.

A kormány a folyamatban lévő beruházásokkal a 2010-ben bekövetkezett árvízhez hasonló helyzeteket kívánja megelőzni.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye folyóinak – Sajó, Bódva, Hernád –, valamint a felsőzsolcai vasúti ártéri hídnyílások szelvényeinek kotrása és mederrendezése elkészült.

Három település árvíz elleni védelmét körtöltés biztosítja majd a munkálatok befejezését követően. A Felsőzsolca körüli munkálatok hamarosan befejeződnek, Ónodnál a Vár melletti műtárgy építése, valamint a töltés teljes szakaszán a humuszozás zajlik. A teljes védvonalszakaszon töltéstest készült, kisebb felületrendezési munkák, valamint az ideiglenes szivattyúállások és a töltéstartozékok elhelyezése van még hátra. A tervezett négy műtárgyból három építése befejeződött. Nagycsécs település északi töltésén rézsűigazítást végeztek, a keleti töltésnél befejezték a vízáteresztő zsilip betonozását. Az északi és a keleti véd-töltés teljes szakaszán elkészült a töltéstest. Jelenleg az átereszek elő-burkolatán és a töltéstartozékok elhelyezésén dolgoznak, valamint kisebb tereprendezési munkálatok zajlanak.

Zápor-, illetve szükségtározók összesen hét helyen épülnek, a hidvégardói záportározó már teljesen elkészült.

A bódvalenkei szükségtározó gátján a rézsűt alakítják ki, illetve szedik fel, az anyaghiányos helyeken pótlást, a központi leeresztő műtárgy be- és kifolyó mederszakaszának fugázását, valamint a profil végleges kialakítását végzik.
A bódvaszilasi szükségtározó gátszerkezete elkészült. Emellett a tározó gátjának két oldalán kialakított anyagnyerő-helyeket rekultiválják.
A bódvarákói szükségtározó gátszerkezete és humuszréteggel történő takarása elkészült. A kivitelezés a befolyó oldali támfal zsaluzásával és betonozásával folytatódik.

A bódvaszilasi záportározónál a tározó gátját építik, magasítják és tömörítik. A magasítás jó ütemben halad, mert az anyag-nyerőhely a tározótérben található.
A szendrőládi záportározónál a központi leeresztő műtárgy, és a tározótérbe csatlakozó oldalági vízgyűjtő meder képzését, profilozását végzik.

Az edelényi záportározó területén mindkét parton a gátat építik, emellett készítik az árapasztó csatorna nyomvonalát is.

Augusztus 16-án a Belügyminisztérium Monitoring Bizottsága és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviselői helyszíni bejárást tartottak a térségben, amely során megtekintették a beruházás még folyamatban lévő és már elkészült szakaszait.

OrientPess Hírügynökség

Címkék: árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.