Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Március 12. 07:15, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Repülőkutyák özönlötték el a várost

Repülőkutyák özönlötték el a várost

Több mint negyedmillió repülőkutya szállt meg egy észak-ausztráliai várost. Ezzel párhuzamosan járványügyi készültséget is elrendeltek, ugyanis az állatok terjeszthetik az akár halálos denevérveszettséget is.

A járványügyi központ (CDC) arra figyelmeztette a Darwintól 300 kilométerre délre fekvő Katherine város lakosait, hogy tartsák távol magukat a repülőkutyáktól, ugyanis azok hordozhatják az ausztráliai denevérek lyssavírusát. A kórt az állatok harapásával vagy karmolásával lehet elkapni. Amennyiben ez megtörténik, azonnali oltással még hatékonyan lehet szembeszállni a kórral.

A kis vörös repülőkutyák (Pteropus scapulatus) február végén érkeztek a városba. Az elmúlt napokban számuk elkezdett fogyatkozni, de még mindig tömegesen vannak jelen a külvárosi részeken – írta a BBC hírportálja (bbc.co.uk).

A repülőkutyákat az őshonos növényzet csábíthatta a területre, vagy élőhelyük pusztulása, illetve a megváltozott éghajlat késztette őket helyváltoztatásra – fejtette ki egy természetvédelmi őr a BBC-nek. A város tele van egzotikus, egész évben virágzó, illetve gyümölcsöt hozó növényfajokkal, és valószínű, hogy az állatok csak „megtankolni” álltak meg egy nagyobb vándorlás során. A szakértők elmondása szerint igen ritkán, mindössze kétszer vagy háromszor fordul elő egy évtized alatt, hogy ilyen sok repülőkutyát lehessen látni Ausztrália északi részén.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során