Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Február 02. 04:26, csütörtök | Helyi
Forrás: Saját forrás

Rendkívüli téli időjárás során betartandó magatartási szabályok

Rendkívüli téli időjárás során betartandó magatartási szabályok

A legfrissebb előrejelzés alapján megyénkben 5-10 cm-t meghaladó hó hullhat, vasárnap a hőmérséklet minimum értéke -10 és -15 °C fok közötti lehet.

Az OMSZ tájékoztatója szerint pénteken többfelé lehet havazásra számítani. Szombaton a várható havazás mellett, az erős, időnként viharos szél miatt hófúvás is valószínű.

A lakókörnyezetben végzett tevékenység során fokozottan figyeljünk a megnövekedett csúszásveszélyre, valamint ha rövid időn át tartózkodunk a szabadban, akkor is öltözzünk fel megfelelően a betegségek megelőzése érdekében. Emellett a híradásokban kísérje figyelemmel a lakókörnyezetében várható időjárási körülményeket, illetve készüljön fel arra, hogy a közművek esetleges sérülése esetén, annak helyreállításáig raktározzon otthon tartós élelmiszert és ivóvizet. Amennyiben több napon keresztül tömeges mértékben jelentkezik közművek sérülése, úgy a település önkormányzata, valamint a károk elhárításában részt vevő szervek, szervezetek intézkednek a lakosságvédelmi feladatok megtételére.

Saját testi épségünkön túl fontos, hogy figyeljünk a környezetünkben élőkre. Különösen nagy veszélyben vannak ilyenkor az utcán élő hajléktalan emberek és a saját, sok esetben fűtetlen lakásukban élő, nehezen mozgó, többnyire idős emberek. Árulkodó jel lehet a nem füstölő kémény, ha a szomszédot nem látjuk tüzelőt bevinni vagy a spórolós idős embernél folyamatosan ég a villany és jó ideje nem láttuk kimozdulni a lakásból. Mindenképpen segítségre van szükség, ha fekvő, mozdulatlan vagy reszkető, esetleg ittas hajléktalan emberrel találkozunk.

A szociális- és a hajléktalan-ellátórendszer szakemberei, falu- és tanyagondnokok, polgárőrök, rendőrök, a katasztrófavédelem és a települési önkormányzatok munkatársai a téli időszakban még jobban figyelnek a segítségre szoruló emberekre a kihűlés veszélye miatt, de mivel sokszor a lakosság az, amely közvetlenül és hamarabb találkozik ilyen esetekkel, kérjük, hogy most még jobban forduljunk oda a környezetünkben élő, segítségre szoruló emberekhez.
Ha olyan emberről tudunk, akit bármilyen okból kihűlés fenyeget, kérjünk segítséget az ingyenesen hívható telefonszámokon (104, 105, 107-es vagy a 112) ahol folyamatos, 24 órás szolgálat van.

Átmeneti áram- illetve energia kimaradás esetére:

• Hagyományos tüzelőberendezés (pl. kandalló) használata esetén különös figyelemmel kell lenni a tűzmegelőzésre, füstelvezetésre.
• Azokat a PB gázzal üzemelő fűtőkészülékeket, amelyek nincsenek a kéménybe kötve, vagy az égéstermékek szabadba történő kivezetése más módon nem megoldott, soha ne üzemeltesse folyamatosan zárt térben.
• A helyiség nagyságától és a fűtési fokozattól függően legalább egy-másfél óránként szellőztetni kell a helyiséget, ellenkező esetben a felgyülemlő égéstermékek mérgezést okozhatnak.
• A gázszolgáltatás ideiglenes kimaradása esetén ne hagyja nyitva a fűtőkészülék elzárócsapját!
• Gondoskodjék szükség-világítóeszközökről (pl. petróleumlámpa és petróleum palackról működtethető gázlámpa, elektromos lámpa).
• Tartson üzemképes állapotban egy elemről működtethető rádiót, és biztosítson hozzá tartalék elemeket.
•Tároljon otthonában egy hétre elegendő élelmiszert az egész család számára.
• Legyenek otthon alapvető gyógyszerek, kötszerek, ha csecsemő van a családban, számára tápszerek.
• Csak a legszükségesebb telefonhívásokat bonyolítsa le, mert a hálózatra a mentésben résztvevőknek van elsősorban szüksége.

A szélsőséges téli időjárásból adódóan az állampolgárok fokozott veszélyeztetettségnek vannak kitéve. A gépjárművel történő közlekedés során, útba indulás előtt szükséges tájékozódni az útviszonyokról a rádió és TV híradásaiból, internetes portálokon; illetve Magyar Közút Nonprofit Zrt. ügyeleti szolgálatánál. Amennyiben mindenképpen szükséges autóba ülni, úgy csak a téli közlekedésre felkészített, jó műszaki állapotú járművel induljon el, különös tekintettel a gumik állapotára. Havas időszakban a gépkocsiban legyen hólapát, vonókötél, alkalmanként kismennyiségű érdesítő anyag (homok, sóder, fűrészpor stb.).

A közúton történő közlekedés során óvatosan válassza meg a sebességet, ügyeljen arra, hogy a gépkocsiból nem mindig észlelhetők a lokálisan lefagyott területek, valamint tartson biztonságos követési távolságot, vegye figyelembe a megnövekedett fékutat és ne kockáztasson az előzésnél. A munkagépek mögött síkos az útszakasz, mert a só olvasztó hatása nem azonnali, a hóekék után pedig vékonyan tömör hó maradhat. Ezért a sárga villogóval felszerelt gépek megpillantásakor már fokozatosan vegye vissza a sebességet, nehogy rácsússzon a munkagépre és gyakori féklámpa villantásokkal figyelmeztesse arra az Önt követő járművet is. Lemaradva kövesse a munkagépet és ne próbálkozzon az előzéssel, nem tudja milyen az út állapota a munkagép előtt. Ha szembe találkozik munkagéppel csökkentett sebességgel haladjon el mellette, így elkerülheti, hogy szórás esetén a nagyobb sószemek kárt okozzanak gépkocsijában és biztonsággal el tudja kerülni az ekéző jármű méretén túlnyúló ekeszárnnyal való találkozást. Ha elakadás- veszélyes helyhez közelít, ne próbáljon meg azon áthaladni (esetleg fokozott sebességgel), mert a balesetveszély lényegesen megnő. Itt a fő szabály az, hogy a hóeltakarítást ne akadályozza a gépkocsi.

Kerülje az elakadást. Kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén a legközelebbi lakott hely elérésekor helyezze biztonságba gépkocsiját, úgy várja be, míg az út ismét járható. Az elakadt járművek akadályozzák a hó eltakarítását és a legnagyobb gondosság esetén is kárt okozhatnak benne a munkagépek vagy a ráekézett hó. Elakadás esetén az elakadt gépkocsi lehetőleg ne hagyja egyedül az úton, vagy ha ott marad, akkor értesítési helyet és módot jelöljön meg feltűnően látható helyen. Hosszabb utazásnál nem árt, ha takarót, tartalék ruhát és ennivalót is becsomagol és fontos, hogy útközben időben gondoskodjon üzemanyagról.

Szinte nem múlik el tél, úgy hogy ne értesüljünk olyan tragédiáról, amely a kellően még nem megvastagodott álló-és folyóvizek jégtakarójának beszakadása okozott. Mivel a mentésbe bevonható tűzoltó erők és eszközök helyszínre történő kiérkezése, amely a távolság miatt sokszor 15-20 percet is igénybe vehet. Ezért téli sportolás közben, korcsolyázás, csúszkálás és jégen tartózkodás helyének kiválasztásához befagyott állóvíz esetén ügyeljen arra, hogy a part közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben törik, valamint beszűküléseknél áramlatok gyöngíthetik a jeget, (ugyanez vonatkozik állóvizeknél a mellékfolyók torkolatára is).

A meleg források különösen veszélyesek, mert nem mindig hoznak létre jégmentes helyeket, hanem elvékonyítják a jeget, ami nem látható, valamint a sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb, mint hómentes helyeken.

A jég beszakadását rendszerint már előre jelzi a ropogás és a recsegés, és a jég felületének süllyedése. Ekkor a beszakadás esetleg még elkerülhető. Ezért ebben az esetben azonnal feküdjünk laposan a jégre (nagy fekvési felület), lehetőleg arccal a part felé, majd lassú, nyugodt mozdulatokkal (mindig a lehető legnagyobb felfekvési felületen) kússzunk a part felé.

Ha a jég a fenti előjelek nélkül beszakad, vagy túlságosan későn reagálunk és beszakadt alattunk, akkor azonnal tárjuk szét karjainkat, és ejtsük magunkat előre, valamint minden eszközzel gátoljuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk vagy lemerüljünk a vízbe. Ha mégis a jégfelület alá kerülünk, akkor tartsuk nyitva szemünket, és nézzünk felfelé. Ha a jég hóval fedett, a közelben levő jégtörés helyét a beeső fénysugár alapján még fel lehet ismerni, és el lehet érni. Amennyiben a jeget nem fedi hó, a víz és a jég egyforma fénytörése miatt a jég beszakadásának helye csak igen nehezen ismerhető fel, folyóvíz esetén az áramlás miatt e helyet akkor sem lehet már elérni, ha tudjuk, hol van, a túlélés esélye ilyenkor igen csekély. Fontos azonban, hogy próbáljuk meg a felsőtestünkkel újból a jégfelület fölé jutni (lehetőleg arccal a part felé). Közben végezzünk lábainkkal lökésszerű úszó mozdulatokat, a karjainkkal és súlyáthelyezéssel segítsük a lábmunkát. Amennyiben így nem sikerül a jég fölé jutni, próbáljunk meg a jég beszakadásának helyével szembeni oldalon egyik lábunkkal a jég felületére jutni és azután a kezünkre és lábunkra támaszkodva testünket oldalt a jégfelületre tolni. A jég beszakadásának formájától és nagyságától függően e módszer hanyatt fekve is alkalmazható. Ha a jég újból és újból beszakad, vágjunk magunknak utat a part felé, addig, míg ki nem jutunk a partra, vagy teherbíró jégfelülethez nem érünk. A víz hőmérséklete a jégfelület alatt 0-4 C, vagyis már 20-30 másodperc után hidegsokk következhet be (vérkeringési zavarok, sőt a szívműködés leállása).

Mások bajba kerülése esetén ne egyenes tartásban, hanem hason csúszva közelítsük meg a jég közé került személyt (ellenkező esetben mi is veszélybe kerülhetünk, mert beszakadhat alattunk a jég). Fontos, hogy ne közelítsük meg egészen a jég beszakadásának helyét, ugyanis a jég törékeny. Ilyenkor az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel (hosszú ággal, bottal, kötéllel, nadrágszíjjal-esetleg többet összekötve, vagy ruhadarabokkal). Különösen vigyázzunk arra, hogy ne húzzuk ki a szerencsétlenül jártat a ruhája ujjánál fogva, mert a varrásoknál könnyen elszakadhat.

Amennyiben több segítőtárs van, abban az esetben alkossunk láncot úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte levő lábát fogja. Ezáltal az elöl levő személyt mentőakciója során a többiek hatékonyan támogatják. Az odanyújtott segédeszközökkel húzzuk ki a szerencsétlenül jártat a jégre, majd a beszakadás helyétől a partra. Ha a szerencsétlenül járt már a jég alá került, a mentési kísérletet már csak felkészült szakemberek tudják végrehajtani, így szükséges a tűzoltóság 105-ös segélyhívó számon történő mielőbbi értesítése, vagy hívja a 112-es egységes európai segélyívó számot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.