Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2011. Október 30. 16:18, vasárnap | Helyi
Forrás: mti

Épül az autonóm ház

Épül az autonóm ház

A háromszobás családi ház energiaellátását napelemek és szélgenerátor biztosítja, a meleg vizet napkollektor állítja elő.

Elkezdődött Devecserben a falazása Magyarország első autonóm szalmaházának, amely a vörösiszap-katasztrófában otthonát elvesztő négytagú családnak pénzforgalom nélkül, felajánlásokból épül fel - mondta Tancsa Ágnes, a kezdeményezést életre hívó Pannon Presztízs Magazin szerkesztője szombaton az MTI-nek.

Mint emlékeztetett, a város önkormányzata azonnal a kezdeményezés mellé állt, és kijelölte azt az ezer négyzetméteres telket, amelyen elkezdődhetett az építkezés. Az egyedülálló kezdeményezéshez nyolcvan cég csatlakozott. Az önellátó ház megépítéséről tavaly decemberben kötött megállapodást a Fejér Megyei Építészek Kamarája, Devecser önkormányzata, Endes Attila és a Pannon Presztízs Magazin. Tancsa Ágnes szerint a segítségnyújtás sajátos formáját választották – pénz bevonása nélkül, adományokból építenek autonóm szalmaházat. A háromszobás családi ház energiaellátását napelemek és szélgenerátor biztosítja, a meleg vizet napkollektor állítja elő, és saját szennyvíztisztító rendszere, kútja, víztisztítója van.

Endes Attila, az itthon még ismeretlen technológia tervezője elmondta, hogy a falakban, a vakolatban, a talajban hitelesített szenzorok mérik majd a hőmérsékletet, a páratartalmat, az adatokat pedig egy központi egység összegzi, értékeli. A külső meteorológiai állomás adataival összevetve hiteles értékeket mutat a napelemek, a napkollektor, a szélgenerátor működéséről, a szalma építőanyagként való felhasználásáról.

A könnyűszerkezetes, egyszintes ház leendő tulajdonosa, Soós László tervei szerint karácsonyra költöznek majd be új, 115 négyzetméteres otthonukba, amelyet a vörösiszap-katasztrófában elveszített ingatlanuk helyett kapnak. Hozzátette: cserébe le kellett mondaniuk az állami kárenyhítés ingatlanra vonatkozó részéről. Háromszobás, két éve épült házukat teljesen tönkretette a vörösiszap, ezért le kellett bontani. Szólt arról is, hogy az új technológia miatt az engedélyezésre csaknem fél évet vártak, de megérte: a korszerű fűtési és áramellátási rendszer miatt a rezsiről sárga csekket biztosan nem kapnak majd.

Az "összefogás-házat" szombaton nyílt napon mutatták be az érdeklődőknek; a kivitelezők arról is beszámoltak, hogy a gipszkartonozáshoz és a napelem alkatrészeihez még várnak felajánlásokat. Becsléseik szerint a kulcsrakész autonóm szalmaház teljes bekerülési értéke 25 millió forint körül alakul majd, amelyből a gépészeti berendezések - napkollektorok, hőszivattyú, talajkollektor, szenzorok - hétmillió forintot tesznek ki, de a pontos összeget csak a ház átadásakor lehet majd megmondani - tette hozzá Tancsa Ágnes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 12:18, kedd | Életmód

Filmrészletek kerültek elő az Egri csillagok első filmváltozatából

Az Egri csillagok első filmváltozatának több filmdarabkája került elő az egykori főszereplő hagyatékából, aki Vicuskát alakította az 1923-ban forgatott produkcióban.

2024. Május 21. 12:17, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is

2024. Május 21. 10:49, kedd | Sport

A közép-európai FIA F4 bajnokság nyitóhétvégéje az új hazai pályán a Balaton Park Circuit-en

A mezőny nagy része már a hét közepén megkezdte a munkát. A GRT az autót hibátlanul felkészítette pilótánk pedig körről-körre alkalmazkodott az autóhoz és a körülményekhez, így magabiztosan vághattunk neki a hétvégének.