Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Április 19. 15:25, csütörtök | Helyi
Forrás: Saját forrás

Porcelán- és könyvritkaságok kiállítása a nemzeti könyvtárban

Porcelán- és könyvritkaságok kiállítása a nemzeti könyvtárban

Megnyílt az Országos Széchényi Könyvtár és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. különleges közös kiállítása a Budavári Palotában, a nemzeti könyvtárban. A kiállítás szeptember végéig látogatható.

Ahogy korábban már írtunk róla, főúri készletek, egyedi mesterművek, eredeti kéziratok, levelek, és a Képes Krónika 19. századi nemes másolata is látható lesz többek között a gazdag kiállításon, amely felsorakoztatja a világhírű herendi porcelánok és a könyvtár egyedülálló gyűjteményében található művek legszebb, legkülönlegesebb darabjait.

A látogatók nem csak a gyönyörű porcelánokat és a ritka könyveket csodálhatják meg, hanem megismerkedhetnek a Herendi Porcelánmanufaktúra történetével, a porcelán gyártásának, festésének titkaival is a kiállított fotók, könyvek, öntőformák, filmek – és kiemelt alkalmakkor, a Varázslatos Napokon –, herendi szakemberek által vezetett kézműves foglalkozások, bemutatók segítségével.

Két kiállítótermünkben étkészleteket, kiegészítőket, kisplasztikákat mutatunk be:

Az elsőben egy főúri ebédlő enteriőrben az „arisztokraták porcelánjait”, például a jubileumát ünneplő Apponyi-készletet tekinthetik meg a látogatók, illetve számos világhírű szervíz darabjait, közöttük az Erzsébet királyné – Sissi – számára tervezett készletet. A főurak, uralkodók számára készített darabok közül láthatják az érdeklődők a Viktória-mintás készletet, mely a gyár számára meghozta a világhírnevet (külön érdekesség, hogy megtekinthetik a látogatók ennek felújított változatát is, a Royal Gardent – ezzel ajándékozta meg a gyár tavaly Vilmos herceget és Kate Middletont esküvőjük alkalmából), és további gyönyörű készleteket, mint például a Rotschild, Windsor, Andrássy, Apponyi, Héderváry, Siang Noire, Wales dekorral díszítettet.

A pazar kollekció kiemelkedő darabja a muzeális Királyi Készlet, melyet Ferenc József osztrák császár és magyar király használt egykor ugyanezen a helyen, a palotában, ahol a kiállítás látható. A készletet, amely összesen 4496 darabból állt, háromféle dekorral díszítették, külön a királyi asztal, a személyzet és a tisztikar számára. Mára az eredeti szervízből sajnos csak néhány darab maradt meg, de az udvari asztal számára tervezett készletet – azzal a változtatással, hogy a király monogramja helyett azon a magyar címer szerepel – jelenleg is készítik, kizárólag a magyar állam részére, s ezzel terítenek a legmagasabb rangú fogadásokon.

A másik terem, amelyben étkészletet prezentálunk, nagypolgári szalon-enteriőrt idéz. Itt az a széles körben elterjedt szervíz kerül középpontba, amelynek névadója a Liechtenstein hercegi család, akik több mint másfél évszázada használják családi címerükkel kiegészítve ezt a szépséges dekort. Célunk annak bemutatása, hogy a 19. század végétől miként válnak a porcelánból készült műremekek a polgári lét természetes kellékeivé, kikerülve az arisztokrácia monopóliumából. Ezért a vitrinekben dísztárgyak, kisplasztikák is kiállításra kerülnek.

A kiállítás harmadik, legkülönlegesebb része a középső terem, ahol azokat az egyedi porcelántárgyakat, illetve a megfestett motívumokhoz köthető, a nemzeti könyvtár tulajdonában lévő könyvritkaságokat csodálhatják meg a látogatók, amelyek a magyar történelem nagy pillanatait, emblematikus alakjait örökítik meg. A zömében tálakat, serlegeket tartalmazó összeállítás darabjai az 1848-as szabadságharc 150. évfordulójára, illetve a honfoglalás 1100. évfordulója tiszteletére készültek, és így együtt még soha sehol nem voltak láthatók. A kollekció kiemelt figyelmet érdemlő darabjai – a Szent Korona porcelánból készített pontos mása, illetve a Képes Krónika egyik jelenetét ábrázoló díszváza – lenyűgözik a nézőt: elkészítésük művészi és technikai bravúr volt.

Melléjük helyezzük a nemzeti könyvtár kincseiből a Képes Krónika 19. században készített nemesmásolatát, Révai Péter koronaőr visszaemlékezéseit, Decsy Sámuel és Ipolyi Arnold könyveinek eredeti kiadásait; valamint az ábrázolt személyekhez köthető egyéb relikviákat, többek között Széchenyi István és Kossuth Lajos által dedikált könyveket, leveleket.

A kiállítás látogatói számára hat alkalommal különleges lehetőséget kínálunk: a Varázslatos Herendi Napokon a manufaktúra szakembereinek közreműködésével bemutatókat láthatnak, és saját maguk is kipróbálhatják a herendi porcelán készítését eredeti alapanyagokkal:

Április 28., május 26. Készítsen saját, hazavihető porcelánrózsát! – a formázás, áttörés, fonás technikái.
Május 12., szeptember 8. Próbálja ki herendi porcelántányéron, milyen ügyesen tud festeni! Készítsen magának könyvjelzőt herendi motívummal!
Június 16. Múzeumok Éjszakája, és szeptember 29., a kiállítás utolsó előtti napja: Test-és körömfestés csodálatos mintákkal.

Az általános iskola felső tagozatos osztályait és a középiskolásokat múzeumpedagógia foglalkozásokkal várjuk május 2-től június 15-ig, illetve szeptemberben, minden kedden, szerdán és csütörtökön 10–15 óra között.

Ezek a foglalkozások kiválóan színesíthetik a tanév végét, illetve kitűnően alkalmasak arra, hogy szeptemberben az új tanévet a tanárok és diákok egy ismeretgazdag, ugyanakkor szórakoztató tanórával kezdhessék meg.

Kétféle, választható foglalkozást ajánlunk: az egyik a porcelán, illetve a herendi porcelángyár történetét, a formázás, festés technikáját mutatja be a gyerekeknek, háttérben a reformkor iparosodó Magyarországának művelődéstörténetével.

Másik óratípusunk középpontjában a történelem áll, melyet a herendi porcelánból készült Szent Korona és a vázán megfestett, illetve nemesmásolatban kiállított Képes Krónika, valamint történelmi jeleneteket, személyeket ábrázoló egyedi porcelántárgyak segítségével hozunk közel a diákokhoz. Megismerhetik a nálunk őrzött, nemesmásolatban kiállított Képes Krónikát, amely elmeséli a magyarok történetét, kalandozásait, az eltűnt múltat, így a középkori történelem, kultúr-és művészettörténet páratlan értékű forrása.

Mindkét óratípus szerves része a kiállítás megtekintése, illetve a kézműveskedés: rózsa készítése, herendi motívumokkal díszített könyvjelző festése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.