Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2012. Május 22. 07:11, kedd | Külföld
Forrás: STOP / MTI

Putyin bólintott - megvan az új orosz kormány

Putyin bólintott - megvan az új orosz kormány

Vlagyimir Putyin hétfőn jóváhagyta az új orosz kormány összetételét.

A kabinet jelentős részben, 75 százalékban megújult - jelentette be Dmitrij Medvegyev kormányfő azt követően, hogy találkozott az orosz államfővel.

Az új kormánytagok nagy része vagy nemrég kapott tisztséget a kormányban, vagy először került be a kabinetbe - tette hozzá Medvegyev.

Közöttük van Arkagyij Dvorkovics, aki Dmitrij Medvegyev 2008 és 2012 közötti államfői ciklusa idején tanácsadói szerepet töltött be a volt elnök mellett. Dvorkovics a hét miniszterelnök-helyettes egyike lett. A Vedomosztyi című orosz napilap szerint őt különösen nagy hatalommal ruházták fel: neki jutott az egész ipar.

A belügyminiszteri székbe a volt moszkvai belügyi parancsnok, Vlagyimir Kolokolcev került.

A Vlagyimir Putyin vezette előző kabinetben dolgozók közül többen megtarthatták tisztségüket. Ehhez - mint korábban a sajtóban elterjedt - az államfő ragaszkodott. Közöttük van Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes és Szergej Lavrov külügyminiszter is.

Helyén maradt Vlagyiszlav Szurkov és Dmitrij Rogozin, miniszterelnök-helyettesek, Anatolij Szergyukov védelmi miniszter, Anton Sziluanov pénzügyminiszter és Alekszandr Konovalov igazságügyi miniszter is. A kormányhivatal helyettes vezetőjéből gazdaságfejlesztési miniszter lett Andrej Belouszov, aki szintén Putyin emberének számít.

Az orosz államfő az új kormány összetételének nyilvánosságra hozatalát követően kijelentette: a kabinetnek a világgazdasági bizonytalanság közepette kell feladatát, Oroszország fejlesztését megoldania.

"Nem volt kevés, amit véghezvittünk, nem mindent tudtunk végrehajtani, amit terveztünk, ezért még többet kell tenni" - hangsúlyozta Putyin.

Az új orosz kormány pontosan két héttel Vlagyimir Putyin harmadszori államfői beiktatása után alakult meg. Dmitrij Medvegyevet május 8-án választották meg kormányfőnek.

Az Oroszországi Föderáció 1990-ben kihirdetett függetlensége óta ez a 12. orosz kormány.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.