Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Október 26. 15:07, hétfő | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Őrizetbe vettek egy csecsent Franciaországban, aki az interneten dicsőítette a tanárgyilkosságot

Őrizetbe vettek egy csecsent Franciaországban, aki az interneten dicsőítette a tanárgyilkosságot

Terrorcselekmény dicsőítésének gyanújával őrizetbe vettek és előzetes letartóztatásba helyeztek vasárnap Franciaországban egy 22 éves csecsent, aki lájkolta a lefejezett tanárról az internetre feltöltött képeket.

A 47 éves Samuel Paty történelemtanárt azért gyilkolta meg és fejezte le október 16-án Abdoullakh Anzorov, egy 18 éves csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak. A dzsihadista a gyilkosságot követően képeket tett közzé az interneten az áldozatáról, amelyeket a vasárnap őrizetbe vett, a gyilkoshoz hasonlóan Moszkvában született 22 éves csecsen a Twitteren lájkolt.

Az illetékes ügyészség tájékoztatása szerint a gyanúsított olyan kommenteket írt, amelyek terrorizmus dicsőítésének minősülnek. A nyugat-franciaországi Blois-ban található otthonában a házkutatás során számos fegyvert és késeket is lefoglaltak a nyomozók.

A csecsen fiatalt 2017-ben, még kiskorúként, már egyszer elítélték terrorcselekmény dicsőítése miatt. Akkor a 2015 januárjában a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége elleni, 12 áldozatot követelő iszlamista merényletet dicsőítette - jelezte Frédéric Chevallier, blois-i ügyész, aki szerint a gyanúsított a kihallgatásán tagadta, hogy radikális iszlamista.

A tanárt lefejező csecsen elkövetőt a rendőrség röviddel a támadást követően lelőtte. Anzorov egy orosz nyelvű hangfelvételen azt mondta, hogy bosszút akart állni a tanáron, amiért "sértő módon mutatta meg a prófétát".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése