Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 23. 04:26, hétfő | Helyi
Forrás: Napló Online

Nyilvánosak az államilag támogatott felsőoktatási felvételi keretszámok

Nyilvánosak az államilag támogatott felsőoktatási felvételi keretszámok

A Pannon Egyetem 2012-ben 780 állami ösztöndíjas keretszámmal rendelkezik az alapképzési szakokon, további 600 hallgató vehet részt részösztöndíjas képzésben a kiemelt képzési területeken.

Ezeken a képzési területeken az állami ösztöndíjas és részösztöndíjas keretszámok biztosítják, hogy a jelentkezők a 2011-ben felvett létszámokhoz hasonló mértékben bekerüljenek a képzésekre. Tavaly az első körös felvételi eljárás keretében 1187 hallgatót vettek fel állami támogatott formában alapképzésre, a támogatott keret most 1380-ra növekedett, az intézményben idén összesen mintegy 16 százalékkal többen tanulhatnak majd ösztöndíjas és részösztöndíjas finanszírozás mellett.

Állami ösztöndíjasként 90 hallgató az agrár, 80 a bölcsészettudományi, 10 a gazdaságtudományi, 180 az informatikai, 330 a műszaki, 10 a társadalomtudományi, 30 a természettudományi képzési területre vehető fel. A kiemelt képzési területeken a Pannon Egyetem további 600 fős, úgynevezett részösztöndíjas keretszámmal rendelkezik, ahol a hallgatók az önköltségi díj 50 százalékát fizetik. Érdemes tehát első helyen az állami ösztöndíjas, második helyen pedig a részösztöndíjas képzést megjelölni a szakon, így biztosabb a bejutás arra a szakra, amelyet elsődlegesen szeretne a felvételiző. Az informatikai képzési területen 230, a műszaki képzési területen 310, a természettudományi képzési területen 60 diák felvételét teszik lehetővé részösztöndíjas képzési formában. Az intézmény a részösztöndíjasok számára is kedvező feltételeket kínál, biztosítja az átjárhatóságot a szakok között és speciális ösztöndíjakkal segíti felvett hallgatóit.

Mesterképzésre a Pannon Egyetemre 2012-ben összesen 845 hallgató vehető fel állami ösztöndíjas képzési formában, amelyből 86 az agrár, 60 a bölcsészettudományok, 210 a gazdaságtudományok, 80 az informatikai, 250 a műszaki, 105 a pedagógusképzési, 14 a társadalomtudományi, 40 a természettudományi képzési területre kerülhet. Felsőfokú szakképzésben 200 fős állami ösztöndíjas keretszámmal rendelkezik az intézmény.

A Pannon Egyetem alapszakos önköltségi díjai a Gazdaságtudományi Karon és a Georgikon Karon 150 ezer és 175 ezer forint közöttiek, a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karon 115 ezer és 150 ezer forint között találhatók, a Mérnöki Karon egységesen 250 ezer, a Műszaki Informatikai Karon 280 ezer, valamint 300 ezer forint félévente. Az intézmény számára fontos, hogy minden tehetséges diák egyetemi felvételt nyerhessen, függetlenül anyagi hátterétől, ezért a Pannon Egyetemen speciális ösztöndíjakkal, munkalehetőségekkel, az elsőéves állami ösztöndíjasokat kollégiumi elhelyezéssel, a részösztöndíjasokat és önköltségeseket lakhatási támogatással segítik, ezzel csökkentve a szociálisan rászorult hallgatók kiadásait.

A felvételizők és szüleik a felvételi eljárással vagy a Pannon Egyetem által kínált szakokkal kapcsolatos kérdéseikkel fordulhatnak a Pannon Egyetem Felvételi Tanácsadó Központjához, az egyetem aulájában működő irodában 15-18 óra között személyesen, vagy a 30/412-8056-os bármikor hívható telefonszámon.
A Pannon Egyetem rektora és vezetése január 26-án, csütörtökön délután fél hatkor tájékoztató előadást tart az új felsőoktatási törvénnyel, a felvételi rendszer változásairól és a képzés várható költségeivel kapcsolatban az A épület 1-es előadótermében (Veszprém, Egyetem u. 10.). Az előadáson az egyetem rektora és vezetői válaszolnak a felvételi eljáráshoz kapcsolódó kérdésekre minden érdeklődő számára.






Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni