Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Január 12. 10:34, csütörtök | Belföld
Forrás: hvg.hu

Önről mit tárol a Facebook? Most megtudhatja!

Önről mit tárol a Facebook? Most megtudhatja!

Adatvédelmi aktivisták, kormányok és a szabályozó hatóságok nyomására a Facebookon tárolt adatokat már nem CD-n küldik ki kérésre: a felhasználók letölthetik a róluk szóló információk nagy részét.

Mostantól a magyar felhasználók is megtudhatják, nagyrészt milyen adatokat tárol róluk a rendszer. A Facebook-profil jobb felső sarkában levő Kezdőlap felirat mellett levő kis lefelé mutató nyílra kattintva a legördülő menü első sorában, a Fiókbeállítások feliratra klikkelve jutunk az Általános fiókbeállítások oldalra. Ennek az alján van egy link: Tölts le egy másolatot a Facebookon tárolt adataidról szöveggel. Ha erre rákattintunk, jutunk el a Készíts másolatot Facebook megosztásaidról gombhoz.

Ha erre klikkelünk, a rendszer összegyűjti a publikált fényképeket, üzenőfal-bejegyzéseket, üzeneteket és egyes további információidat. Ez eltarthat egy ideig, nem azonnal kapja meg a felhasználó. A rendszer e-mailt küld, amint az archívum készen áll a letöltésre. Ha ez megtörtént, a személyazonosság igazolását követően lehet letölteni a fájlt.

Az archívum tartalmazza az összes fényképet és videót, amit a felhasználó megosztott a Facebookon, az üzenőfalra írt hozzászólásokat, üzeneteket és chat beszélgetéseket, az ismerősök nevét és e-mail címét.

Nem tartalmazza viszont az ismerősök fotóit és állapotfrissítéseit, más emberek személyes adatait és más emberek bejegyzéseihez fűzött hozzászólásokat.

Mark Zuckerberg 2010 októberében beszélt először arról, hogy lehetővé teszik a felhasználóknak a közösségi oldalon róluk tárolt adatok letöltését. A téma Európában nemrég újra felmerült, egy osztrák joghallgató kikérte a közösségi oldaltól, mit tudnak róla, és válaszul egy 496 megabájtos PDF fájlt kapott postán, CD-n a cég kaliforniai központjából. Ez 1222 oldalnyi személyes adatot jelent.

Az adathalmaz, amit kapott, még így sem teljes. Nem szerepelnek benne bizonyos részletek – mint például a Facebookra feltöltött videókról szóló információk, de az sem, mit lájkolt. A Facebook a diák kérdésére azt felelte, mindent nem adhat ki, mert egyes adatok üzleti titoknak minősülnek.
Ez nem kifogás – véli a fiatalember. Szerinte ugyanis kizárólag a feldolgozott adatokból kinyert információ számíthat üzleti titoknak, az arcfelismeréssel, a fotók megjelölésével kapcsolatos adatokat igenis joga van a facebookozónak megkapni. „Az én arcom nem az ő üzleti titkuk” – fogalmaz a jogászhallgató.

Az ügy nyomán bombázni kezdték a kérdéseikkel a felhasználók a Facebookot: 40 000 ilyen kérelem érkezett az elmúlt hónapokban. A közösségi oldal nem is tudta tartani a 40 napos határidőt, amit a törvény szab ki a válaszolásra.

Adatvédelmi aktivisták, kormányok és a szabályozó hatóságok emelték fel a szavukat a közösségi oldal gyakorlata ellen. Az ír adatvédelmi biztos tavaly karácsony előtt elkészült, három hónapos vizsgálatot lezáró jelentésében melegen ajánlotta a közösségi oldalnak, hogy Európában jelentős változásokat vezessenek be. Ennek egyik eredménye, hogy a tárolt adatokat nem CD-n küldik ki kérésre, hanem a felhasználók letölthetik a róluk szóló információk nagy részét. Az ugyanis még változatlanul kérdéses, hogy a felhasználó által generált adatok mellett még mit gyűjt és mit tárol a közösségi oldal a facebookozókról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma