Városlista
2024. február 21, szerda - Eleonóra

Hírek

2023. Augusztus 23. 07:40, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Novák Katalin Ukrajnában: számíthatnak ránk a megtámadottak

Novák Katalin Ukrajnában: számíthatnak ránk a megtámadottak

A köztársasági elnök elsőként Kárpátaljára utazott, mielőtt ellátogat az ukrán fővárosba.

Beregszászon kezdte ukrajnai látogatását Novák katalin köztársasági elnök. A római katolikus templomban a kárpátaljai történelmi egyházak híveivel együtt emlékezett Szent István királyra. Az ökumenikus istentiszteleten megáldották és megszentelték azt a kenyeret, amelyet Novák Katalin személyesen sütött a nemzeti ünnep alkalmából.

Ünnepi beszédében Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy minden nehézség ellenére jó a kárpátaljai magyarokkal együtt ünnepelni. Legutóbb tavaly adventkor gyújtotta meg velük együtt az első gyertyát. Novák Katalin kijelentette, hogy kijevi tárgyalásain el fogja mondani: számíthatnak a magyarokra a megtámadottak, a bajban lévők, Magyarország segít.

Hozzáfűzte: „számítunk arra, hogy a magyarok úgy élhetnek itt, Kárpátalján, ahogy ez hozzájuk és Európához méltó". Az Ukrajnában 544 napja dúló háború kapcsán kiemelte, hogy erőt kell gyűjteni, és azért is jött, hogy ebben segítsen.

Tizenötmillió magyar ember erejét hoztam el önöknek ma Beregszászra, Kárpátaljára, Ukrajnába – mondta a köztársasági elnök, és megjegyezte: merítsünk erőt azokból az ukrán barátokból is, akikre lehet számítani. Novák Katalin reményét fejezte ki, hogy lesz közös jövőnk, akkor is, hogyha most még nem látjuk az ahhoz vezető utat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 21. 06:00, szerda | Belföld

Budapestre látogat pénteken a svéd miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök meghívására munkalátogatásra Budapestre utazik Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke február 23-án - jelentette be közleményében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2024. Február 20. 16:15, kedd | Belföld

Munkácsy Mihályra emlékeztek születésének 180. évfordulóján a Fiumei úti sírkertben

Munkácsy Mihály festőművész születésének 180. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést kedden a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Fiumei úti sírkertben.

2024. Február 20. 10:38, kedd | Belföld

Szakadékba zuhant gyermeket mentettek a tűzoltók és a speciális mentők

Egy hétvégi kiránduláson történt a baleset, Mátraházánál, a Veronika-rét közelében.