Városlista
2024. november 22, péntek - Cecília

Hírek

2011. December 14. 21:00, szerda | PR
Forrás: infoveszprem.hu

Ünnepi menü

Ünnepi menü

Könnyű, gyorsan elkészíthető, ízletes, változatos.... komplett ünnepi menüsor azoknak, akik szeretik új ízekkel meglepni a családot.

Előétel:

Színes sajtgolyók



Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró/juhtúró
25 dkg natúr krémsajt
10 dkg reszelt trapista sajt
10 dkg reszelt füstöltsajt
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors, őrölt szerecsendió
Hempergetéshez: pirospaprika, reszelt sajt, petrezselyemzöld, szemes mák, szezámmag, lenmag

Sajtkrémet keverünk a hozzávalókból, a fokhagymát préselve adjuk hozzá. Ha nem elég sűrű, akkor tegyünk még hozzá reszelt sajtot, hogy golyókat tudjunk formálni a masszából. Tegyük ki kis tálakra a hempergetéshez valókat. Vizes kézzel kisebb dió nagyságú golyókat formálunk és a különböző hozzávalókban meghempergetjük őket. Salátával bélelt tálra rakjuk, és hűtőben tároljuk tálalásig. Pirított kiflikarikát, bagettet, pirítóst kínáljunk mellé.

Leves:

Citromos csirkeragu leves

Hozzávalók (4 személyre)
30 dkg vegyes leveszöldség
1 szál póréhagyma
20 dkg csirkemellfilé
2 evőkanál olaj
1 evőkanál zöldséges ételízesítő
10 dkg zöldborsó (mélyhűtött)
2 dl tejföl
1 evőkanál liszt
2-3 evőkanál citromlé
só, bors, néhány friss bazsalikom levél (lehet szárított is)

A zöldségeket megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. A póréhagymát felkarikázzuk. A húst leöblítjük, felkockázzuk 2x2 cm-es darabokra. Felforrósított olajba beleforgatjuk a húst, majd élénk tűzön pirítjuk folyamatosan keverve. Rádobjuk a zöldségeket, további 2 percig pirítjuk , aztán felöntjük vízzel és beleszórjuk az ételízesítőt. Felforraljuk, hozzáadjuk a leöblített zöldborsót, és fedő alatt mérsékelt tűzön 25-30 perc alatt puhára főzzük. A tejfölt összedolgozzuk a liszttel és 1 merőkanál levessel (csak lé) és a leveshez keverjük, lassú forralással még 2-3 percig főzzük. Ha kell még sózni, akkor sózzuk, tegyük bele a borsot és ízlés szerint ízesítsük citromlével. A bazsalikom levéllel díszítjük.
Ha van otthon friss citromunk, akkor már a főzés elején beletehetünk egy negyed gerezdet a levesbe, így átveszi a kellemes citrus ízét. Ekkor viszont a citromlevet óvatosan adagoljuk.

Főétel:

Borjúcomb vad módra

Hozzávalók (4 személyre)
1 kg borjúcomb
10 dkg vaj
2 evőkanál olaj/zsír
4 szál közepes sárgarépa
1 szál petrezselyem
1 db zeller
2 fej közepes hagyma
1 db karalábé
2 db paradicsom
1 dl száraz vörösbor
1 dl húsleves
15 szem boróka bogyó
só, bors

Mélyebb, fedeles edényt keressünk, amit a sütőbe tudunk tenni.
A felforrósított vajon megpirítjuk a comb minden oldalát. Kivesszük az edényből a húst, a vajhoz hozzáadjuk az olajat/zsírt és megpirítjuk benne a feldarabolt zöldségeket, majd felöntjük a húslével.
A zöldségre tesszük az előpirított húst, ráöntjük a bort, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a borókabogyót is. Fedő alatt 120 oC fokra előmelegített sütőben 2 órát sütjük, félóránként meglocsoljuk a húst a saját levével.
Ha elkészült szeleteljük fel a húst és a zöldséggel együtt rendezzük szépen egy tálra.
Krokettel, hercegnő burgonyával vagy rizzsel tálaljuk.

Desszert:

Tojáslikőrős krém csokis keksszel

Hozzávalók: (4-6 adaghoz)
2 tojássárgája
5 dkg cukor
1 dl rum
fél vaníliarúd kikapart belseje
4 dl tejszín
fél csomag vaníliás pudingpor
fél dl víz
20-25 dkg csoki keksz (mézes, fahéjas keksz is lehet)

A tojássárgáját a cukorral, a rummal, a vaníliával és fél dl tejszínnel simára keverjük. 1,5 dl tejszínt felforralunk, majd összekeverjük a tojássárgás résszel. A vaníliás pudingport elkeverjük a vízzel, majd a tojáslikőrös alaphoz adjuk, besűrítjük vele. Hagyjuk az egészet kihűlni. Ha már kihűlt fellazítjuk a maradék felvert tejszínhabbal.
A kekszet összetörjük és a krémmel felváltva poharakba rétegezzük. A tetejét néhány szem félbetörött keksszel díszítjük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. November 21. 10:04, csütörtök | PR

7 százalékos volt a gyerekinfláció

olcsóbb lett a gyümölcsjoghurt, de elszállt a narancslé ára

2024. November 14. 10:32, csütörtök | PR

K&H: félénkebbek a középkorú magyarok, hiába a nagyobb jövedelem

sokan borúsan látják a jövőt

2024. November 13. 09:17, szerda | PR

K&H: vajon a pénzüknél maradnak a fiatalok?

Saját fizetésük alakulását tekintve a dolgozó fiatalok többsége, 75 százaléka fizetésemelésre számít.

2024. November 04. 14:07, hétfő | PR

K&H: indul a „pénztanárok” versenye

a TikTokon csapnak össze egymással a pedagógusok