Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2023. Május 18. 13:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Mol-csoport: a társaság és a JANAF több mint egy éven át tartó tárgyalás után megállapodott az Adria-vezeték használatának díjár

Mol-csoport: a társaság és a JANAF több mint egy éven át tartó tárgyalás után megállapodott az Adria-vezeték használatának díjár

A Mol-csoport és a Janaf hosszas, több mint egy éven át tartó tárgyalás után megállapodott az Adria-vezeték használatának díjáról - közölte a Mol-csoport csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Janaf horvát olajvezeték-üzemeltető vállalat egy évre szóló szerződést kínált, kivételesen magas árazással, amelynek eredményeként a Mol a jelenlegi méltányos piaci árak többszörösét fizeti.

A Mol-csoportnak nem volt más választása, mint a megállapodás aláírása, mivel az Adria-vezeték fontos szerepet játszik a közép-kelet-európai régió ellátásbiztonságában - tették hozzá.

A közlemény szerint az Oroszországgal szembeni uniós szankciók értelmében a Mol pozsonyi finomítójában nem orosz kőolajból kell gyártani az exportra szánt dízelt, benzint és minden további terméket ahhoz, hogy a vállalat ki tudja elégíteni a cseh, az osztrák és a lengyel piac magas keresletét.

Az egyetlen rendelkezésre álló ellátási útvonal, ahonnan a finomító nem orosz kőolajhoz tud jutni, a horvátországi Omisaljból indul, és az Adria-vezeték Janaf tulajdonában lévő szakaszán keresztül halad - írták.

A Mol-csoport úgy véli, hogy a jelenlegi megállapodás nem teremt tartós és versenyképes helyzetet a Szlovákiába irányuló nyersolajellátás biztonságához az Adria-vezetéken keresztül. Ez aggályokat vet fel az egész közép-kelet-európai régió ellátásbiztonságával kapcsolatban - áll a közleményben.

A kép csak illusztráció

Címkék: Horvátország, mol, olaj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -