Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Július 10. 07:11, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Milliárdos károkat okozhatott a szerdai vihar

Milliárdos károkat okozhatott a szerdai vihar

Több milliárd forint lehet a szerdai vihar okozta károk mértéke - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

A sajtótájékoztatón szóba került a görög helyzet is, amellyel kapcsolatban Lázár János tudatta: Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz az Európai Tanács Görögországgal foglalkozó vasárnapi ülésén. Az adóhivatal vezetését firtató kérdésre a tárcavezető arról beszélt, hogy szerinte új adóeljárási rendhez új struktúra is kell.
A szerdai vihar okozta károk mértékével kapcsolatos kérdésre Lázár János úgy fogalmazott: várhatóan "súlyos milliárdokba fog kerülni", a kárfelmérés tart. Elmondta azt is, hogy a kármentesítéshez szükséges esetleges kormányzati segítség ügyében a nap folyamán egyeztet a kormányhivatal-vezetőkkel, akiktől azt kéri, önkormányzati szinten mérjék fel a károkat. Az állami segítséget igénylők a helyhatóságoknál tehetnek bejelentést.

A sajtótájékoztatón részt vett Bakondi György, a kormányfő belbiztonsági tanácsadója, volt katasztrófavédelmi vezető is, aki arról tájékoztatott, hogy több mint 4500 bejelentést kapott a katasztrófavédelem a viharral összefüggésben. A tűzoltói vonulások száma másfél havi átlagnak felelt meg, a tűzoltókat főként tetőszerkezet-megrongálódásokhoz, fakidőlésekhez, felsővezeték-szakadásokhoz, oszlopkidőlésekhez és vízszivattyúzáshoz riasztották. Megjegyezte, hogy sok helyen voltak áramellátási fennakadások, Borsodban pedig ivóvízellátási gondok léptek el.

Bakondi György közölte: a legerősebb széllökést, 111 kilométer/órást az ország középső részén mérték, a legtöbb csapadék - 39,5 milliméter - pedig Fehérvárcsurgón esett.

A Kormányinfo további részében téma volt Görögország, amellyel kapcsolatban Lázár János tudatta: Orbán Viktor részt vesz az Európai Tanács vasárnapi ülésén, amelyen az Európai Unió állam- és kormányfői a görög helyzetről tárgyalnak majd.

A tárcavezető azt mondta: a magyar kormány komolynak értékeli a görög ügyet. Jelezte egyúttal, hogy Görögország ugyanabból a helyzetből indult 2010-ben, mint Magyarország. Magyarország azonban elvégezte a Berlin és Brüsszel által kiszabott feladatokat - mondta.

Miközben az Európai Tanács vasárnap Görögország csődjét tárgyalja, a magyar kormány reményei szerint Magyarországot ősszel felminősíthetik hitelminősítő intézetek - jegyezte meg a politikus.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország befizetne-e a közös európai büdzsébe a görögök megmentése érdekében, azt felelte: "eszünk ágába sincs befizetni".

Lázár Jánost arról is kérdezték, van-e információja arról, hogy felmentik-e Vida Ildikót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökét. Erre válaszolva először azt közölte, hogy jelentős adóeljárási reformot szeretnének még az idén, majd hozzátette: személyes véleménye szerint az új adóeljárási tartalomhoz új struktúra is társul, és nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a NAV jelenlegi vezetői ebben nem fognak részt venni. A tárcavezetőnek - mint azt közölte - van az ügyben konkrét információja, de ezt nem kívánta megosztani. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "nem a mostani vezetéssel elégedetlen a kormány", hanem az adóeljárási renddel.

A minisztert megkérdezték arról is, hogy egyes boltok piaccá nyilváníttatják magukat, mert úgy vasárnap is nyitva lehetnek. Erre úgy reagált: "a piac nem bolt, a bolt nem piac", ezt be kell tartania a magyar nemzeti érdekkörben lévő vállalatoknak is. A nemzetgazdasági tárca nagyon jól teszi, hogy szigorúan fellép, mert "ez nyilvánvalóan joggal való visszaélés" - mondta Lázár János, Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár pedig megjegyezte, hogy az ügyben kormányhivatali vizsgálatok folynak.

Lázár Jánost faggatták arról, hogy Tarlós István főpolgármester a sajtóban kritikákkal illette a munkáját. A tárcavezető válaszában leszögezte: nem a főpolgármesterről, hanem Budapestről szól a kormány Budapest-politikája. A kormánynak nem Tarlós István a fontos, hanem Budapest, mert óriási lehetőségnek tartja arra, hogy Magyarország előrébb kerüljön a világban - fejtette ki, modern, nyitott, fiatalos és intelligens városként jellemezve a fővárost. Ehhez a kormány - attól függetlenül, hogy "a főpolgármester lehülyézi a kormánytagokat" -, minden segítséget meg fog adni - jelentette ki, kitérve arra, hogy a kabinet 340 milliárd forintos fejlesztési tervet fogadott el, "ami nagyvonalú ahhoz képest, hogy az Európai Unió egy fillért nem szán erre".

A fővárosi olimpiai pályázat tanulmányaira vonatkozóan azt mondta: egy nemzetközi könyvvizsgáló korábban és most is készített ilyet, utóbbi 80 százalékban megvan és novemberig kell elkészülnie. Kijelentette: az abban foglaltakban semmi titkolnivalót nem lát, és készek publikálni.

A Budapest Pride rendezvényét firtató kérdésre azt hangoztatta: mások magánéleti viszonyaival nem foglalkozik, de nem is kíváncsi rá.

A Volán-társaságokkal kapcsolatos kérdésre Lázár János felvetette a MÁV és a Volán összevonásának lehetőségét, amely azonban - mondta - csak egy a kormányzat előtt fekvő, a tömegközlekedés korszerűsítésére vonatkozó koncepciók közül. A kérdés ősszel kerül a kabinet elé - tette hozzá, kijelentve ugyanakkor, hogy sem a MÁV, sem a Volán esetében nem merül fel a privatizáció lehetősége.

Végül a Quaestor-ügyfelek kártalanításával kapcsolatban azt mondta: "a bankok - élükön az OTP-vel - megakadályozták az egyszeri kártalanítás lehetőségét", miután Alkotmánybírósághoz (Ab) fordultak. Amíg nincs Ab-döntés, addig a Befektetővédelmi Alap ügyfelenként 20 ezer euróig kártalaníthat, ez folyamatban is van 88 milliárd forint összértékben. A 20 ezer és 100 ezer euró közötti összegek azonban csak Ab-jóváhagyás esetén fizethetők ki - közölte. Giró-Szász András megjegyezte, a 32 ezer károsultból a 20 ezer eurós kifizetés 22 ezer embert teljes egészében kártalanít.

Címkék: kár, vihar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során