Városlista
2025. július 1, kedd - Annamária

Hírek

2013. Június 29. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: orientpress

Miért leszünk éhesebbek a szénhidráttól?

Miért leszünk éhesebbek a szénhidráttól?

A finomított szénhidrátok növelik az étel utáni sóvárgást. Az elfogyasztásukat követő hirtelen vércukorszint-emelkedés, majd nem sokkal azt követően csökkenés ugyanis aktiválja az agy jutalomért és függőségért felelős területét - írja a Fox News.

A kisméretű tanulmány elhízott és túlsúlyos férfiak bevonásával készült, de ha az eredményeket a nagyobb populációra nézve is igaznak találják, az azt jelenti, hogy a finomított szénhidrátok elhagyása jó súlycsökkentő-diéta lehet, mert nemcsak a bevitt kalória mennyiségét csökkenti, de megszünteti a sóvárgás érzetét is.

Fontos tudni, hogy vannak jó és rossz szénhidrátok. A teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségben található szénhidrátok lebomlása hosszabb időt vesz igénye, így a vércukorszint megemelkedése lassabban történik. A rossz, finomított szénhidrátok, mint a cukor is viszont hirtelen emelik meg a glükóz szintet.

A kutatásba 12 túlsúlyos férfit vontak be. Felükkel alacsony glikémiás indexű kukoricakeményítő-tartalmú italt fogyasztattak el, ami fokozatosan emeli a vércukorszintet. A többi résztvevőnek adott ital pedig kukoricaszirupot tartalmazott, amelynek viszont magas a glikémiás indexe, így hirtelen emeli meg a vércukorszintet. Mindkét ital ízesítéséhez nulla kalóriatartalmú édesítőt használtak.

Akik ez utóbbit kapták, azoknak hirtelen emelkedett a vércukorszintjük, négy óra elteltével viszont lezuhant és ismét nagyon éhesek voltak. Eközben az MRI vizsgálat azt mutatta, hogy a kukorica szirupot fogyasztóknál aktiválódott az agy jutalmazásért és sóvárgásért felelős területe.

A szerzők szerint tehát a sütemények, chipsek, stb. nemcsak sok kalóriát tartalmaznak, de fokozzák a sóvárgás érzetét, így még többet fog enni belőle.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Június 28. 08:41, szombat | Életmód

Az agrárminiszter szerint jó minőségű a magyar dinnye

A tavalyihoz képest a dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökkent, ami azt jelenti, hogy a dinnyetermesztők ki tudják elégíteni a hazai igényeket és exportálni is tudnak

2025. Június 27. 07:24, péntek | Életmód

Palkovics László: hamarosan elkészül Magyarország megújított MI-stratégiája

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) hamarosan a kormány elé kerülhet Magyarország megújított Mesterséges Intelligencia Stratégiája

2025. Június 27. 07:14, péntek | Életmód

Nagy István: a komló és sörárpa termesztésének komoly jövője van Magyarországon

A magyarországi komló- és sörárpa-termesztésnek komoly jövője van, ugyanis az országban működő sörgyárak képesek a jelenleginél jóval nagyabb mennyiséget is felvásárolni ezekből