Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2011. Október 24. 17:18, hétfő | Helyi
Forrás: stop.hu

Megépülhet az onkológiai központ

Megépülhet az onkológiai központ

Regionális onkológiai centrum létesül Veszprémben a megyei kórház területén; a 4400 négyzetméter alapterületű, kétszintes, 63 ágyas központ támogatási szerződését a közeljövőben írják alá - mondta Hornyák Lajos főorvos.

Tájékoztatása szerint a 3,6 milliárd forintos fejlesztési összegből 2,3 milliárdot tesz ki az uniós támogatás, a fenntartó megyei önkormányzat ehhez 1,3 milliárdot ad. Megjegyezte, hogy a kórház és a fenntartó megye közös pályázatáról idén nyáron született meg a kedvező döntés. Ismertetése szerint a támogatási szerződés aláírása után kiírják a közbeszerzési pályázatot a kivitelezésre, és a jövő év tavaszán elkezdődhetnek a beruházási munkálatok.

Hornyák Lajos hangsúlyozta, hogy a centrumot - amely 2013 végére elkészül, és 2014 elejétől fogadja az első betegeket - a legkorszerűbb sugárterápiás gépekkel és műszerekkel szerelik fel.

Szavai szerint "tudniuk kell a betegeknek, hogy Veszprémben korszerű, európai színvonalú onkológiai központ fogadja őket". A főorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy az onkológus szakorvosok mellett a veszprémi Pannon Egyetemről magasan képzett sugárfizikusokat, sugárbiológusokat tudnak majd felvenni a centrumhoz.

Rámutatott arra is, hogy további 10-15 ágy áll majd rendelkezésre az egynapos ellátásra. Kitért arra is, hogy a 3,6 milliárd forintos fejlesztési összegből 200-300 milliós tételben a Bakonyban lévő, farkasgyepűi pulmonológiai intézetnél is lesz onkopulmonológiai fejlesztés a rákos tüdőbetegek vizsgálata és gyógyítása érdekében.

A főorvos elmondta, hogy az új centrumban az alagsorban helyezik el a sugárterápiás részleget, a földszinten a járóbeteg-szakellátást oldják meg, az emeleten pedig a fekvő betegek gyógyítása zajlik majd. A centrum mellett kialakítanak egy új helikopter-leszállóhelyet is, a jelenlegit ugyanis beépítik - tette hozzá.

Hornyák Lajos ismertetése szerint 1,8 milliárd forint jut majd a sugárterápia gép- és műszerparkjára, és legalább 100 milliót fordíthatnak kemoterápiás és infúzió-összeállító laborra, speciális ágyak beszerzésére, lélegeztetőgépekre és az informatikai hálózat létesítésére. Ki kell építeni az állandó betegfelügyeleti rendszert is - jegyezte meg.

A főorvos tájékoztatott arról is, hogy a tervek szerint 62 alkalmazottja lesz a regionális onkológiai centrumnak, köztük 14-16 szakorvossal és további hat diplomással számolnak, ugyanis szükség lesz sugárfizikusokra, gyógyszerészekre, informatikusokra és diplomás nővérekre is – írja a stop.hu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt