Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Február 12. 05:10, vasárnap | Helyi
Forrás: mti

Már folynak a Monte Cristo grófja próbái a Pannon Várszínházban

Már folynak a Monte Cristo grófja próbái a Pannon Várszínházban

A Monte Cristo grófja című regényből készült új színpadi adaptáció ősbemutatójára készül a Pannon Várszínház, a premiert március 3-án a Veszprémi Tavaszi Fesztiválon tartják.

A darabot a Pannon Várszínház igazgatója, Vándorfi László alkalmazta színpadra és ő is rendezi. Régi vágya volt, hogy színpadra vigye a regényt. "Borzongató", mennyire a mai kor viszonyaira emlékeztet a történet a hatalmi harcokkal, bonyolult emberi kapcsolatokkal és jellemrajzokkal - vélekedett a rendező, aki azonban sokáig nem tudta eldönteni, milyen színpadi műfaj illene leginkább az adaptációhoz.

Bár Vándorfi László szerint a Monte Cristo grófja nem musical-téma, nem is teljesen prózai darab született végül. A zenés részekben klasszikus romantikus művek, illetve részleteik szólalnak meg, köztük operaáriák is - mondta a rendező, hozzátéve, hogy Krámer György koreográfus irányításával táncszínházi eszközöket is használtak a színrevitelnél.

A darab szellemiségében hű a regényhez, szövegében nem mindig, bár Vándorfi László - mint mondta - átvett a regényből dialógusokat. "Drámai, sodró történet, ami hosszúságát tekintve belefér a hagyományos színházi produkció kereteibe. Remélem, jó irányba indultunk el, az eddigi próbák ezt mutatják" - jegyezte meg a rendező.

Vándorfi László kiemelte: óriási színészi feladatot jelent, hogy a szereplők nagy részének el kell játszania húsz évvel későbbi énjét is, ami nem csupán külsőségekben nyilvánul meg, hanem a szereplők jellemfejlődésének bemutatásában is. Ez alól a főszereplőt megtestesítő színészek kivételek: az ifjú Edmond Dantest Kékesi Gábor alakítja, a húsz évvel idősebb Dantest pedig Gazdag Tibor.

Gazdag Tibor három szerepet is játszik a darabban: Edmond Dantes édesapjáét, Faria abbéét és a húsz évvel idősebb Edmond Dantesét. Az ismert sorozatszínész, aki a felkészülés jegyében újra elolvasta a regényt, úgy véli: a történet megállná a helyét Hollywoodban is, egy modern akciófilmként. "Semmit nem veszített az érvényességéből a mű, ma is friss a mondanivalója" - fogalmazott Gazdag Tibor, aki megjegyezte: a szövegtanulás nehéz szakaszában van, emellett táncpróbára és víváspróbákra jár.
A színész szerint fordulatos, izgalmas produkciót láthat majd a közönség. Mint Vándorfi László hozzátette, a darab egyben látványos is lesz: száz korabeli öltözet jelenik meg a színpadon a nagyestélyitől a katalán népviseletig.
A darab jelmeztervezője Justin Júlia, díszlettervezője Kovács Yvette Alida, a női főszerepet Stefancsik Annamária játssza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése