Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2012. Február 12. 05:10, vasárnap | Helyi
Forrás: mti

Már folynak a Monte Cristo grófja próbái a Pannon Várszínházban

Már folynak a Monte Cristo grófja próbái a Pannon Várszínházban

A Monte Cristo grófja című regényből készült új színpadi adaptáció ősbemutatójára készül a Pannon Várszínház, a premiert március 3-án a Veszprémi Tavaszi Fesztiválon tartják.

A darabot a Pannon Várszínház igazgatója, Vándorfi László alkalmazta színpadra és ő is rendezi. Régi vágya volt, hogy színpadra vigye a regényt. "Borzongató", mennyire a mai kor viszonyaira emlékeztet a történet a hatalmi harcokkal, bonyolult emberi kapcsolatokkal és jellemrajzokkal - vélekedett a rendező, aki azonban sokáig nem tudta eldönteni, milyen színpadi műfaj illene leginkább az adaptációhoz.

Bár Vándorfi László szerint a Monte Cristo grófja nem musical-téma, nem is teljesen prózai darab született végül. A zenés részekben klasszikus romantikus művek, illetve részleteik szólalnak meg, köztük operaáriák is - mondta a rendező, hozzátéve, hogy Krámer György koreográfus irányításával táncszínházi eszközöket is használtak a színrevitelnél.

A darab szellemiségében hű a regényhez, szövegében nem mindig, bár Vándorfi László - mint mondta - átvett a regényből dialógusokat. "Drámai, sodró történet, ami hosszúságát tekintve belefér a hagyományos színházi produkció kereteibe. Remélem, jó irányba indultunk el, az eddigi próbák ezt mutatják" - jegyezte meg a rendező.

Vándorfi László kiemelte: óriási színészi feladatot jelent, hogy a szereplők nagy részének el kell játszania húsz évvel későbbi énjét is, ami nem csupán külsőségekben nyilvánul meg, hanem a szereplők jellemfejlődésének bemutatásában is. Ez alól a főszereplőt megtestesítő színészek kivételek: az ifjú Edmond Dantest Kékesi Gábor alakítja, a húsz évvel idősebb Dantest pedig Gazdag Tibor.

Gazdag Tibor három szerepet is játszik a darabban: Edmond Dantes édesapjáét, Faria abbéét és a húsz évvel idősebb Edmond Dantesét. Az ismert sorozatszínész, aki a felkészülés jegyében újra elolvasta a regényt, úgy véli: a történet megállná a helyét Hollywoodban is, egy modern akciófilmként. "Semmit nem veszített az érvényességéből a mű, ma is friss a mondanivalója" - fogalmazott Gazdag Tibor, aki megjegyezte: a szövegtanulás nehéz szakaszában van, emellett táncpróbára és víváspróbákra jár.
A színész szerint fordulatos, izgalmas produkciót láthat majd a közönség. Mint Vándorfi László hozzátette, a darab egyben látványos is lesz: száz korabeli öltözet jelenik meg a színpadon a nagyestélyitől a katalán népviseletig.
A darab jelmeztervezője Justin Júlia, díszlettervezője Kovács Yvette Alida, a női főszerepet Stefancsik Annamária játssza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 12:18, kedd | Életmód

Filmrészletek kerültek elő az Egri csillagok első filmváltozatából

Az Egri csillagok első filmváltozatának több filmdarabkája került elő az egykori főszereplő hagyatékából, aki Vicuskát alakította az 1923-ban forgatott produkcióban.

2024. Május 21. 12:17, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is

2024. Május 21. 10:49, kedd | Sport

A közép-európai FIA F4 bajnokság nyitóhétvégéje az új hazai pályán a Balaton Park Circuit-en

A mezőny nagy része már a hét közepén megkezdte a munkát. A GRT az autót hibátlanul felkészítette pilótánk pedig körről-körre alkalmazkodott az autóhoz és a körülményekhez, így magabiztosan vághattunk neki a hétvégének.