Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2023. Május 19. 07:40, péntek | Belföld
Forrás: mti

Kormánybiztos: több mint 600 óvodát újítottak fel a Magyar falu programban

Kormánybiztos: több mint 600 óvodát újítottak fel a Magyar falu programban

Több mint 600 óvodaépületet újítottak fel 2019 és 2022 között a Magyar Falu Program támogatásával - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Tolna vármegyei Őcsényben.

Gyopáros Alpár a program támogatásával felújított Tarkabarka óvoda átadásán hozzátette: 2019-től három és fél év alatt 25 milliárd forintot fordítottak az óvodai nevelési intézményekre, csaknem kétezer beavatkozást finanszíroztak a Magyar falu program keretében.

Ezt a feladatot folytatni fogjuk - jelentette ki.

Közölte, a programnak köszönhetően ezernél több óvodaudvart tettek rendbe, több mint száz óvodai tornaszobát és ugyanennyi szolgálati házat építettek vagy újítottak fel.

Hangsúlyozta: a program alapvető célja, hogy megállítsa az elmúlt évtizedekben a falvakban tapasztalt, drasztikus népességszám-csökkenést.

Őcsény példáját említette, amelynek lakossága a KSH adatai szerint 2003-ban 2600 volt, 2010-re 2300-ra csökkent, azaz kevesebb mint hét év alatt több mint tíz százalékkal lett alacsonyabb. Sajnálatos módon a legtöbb kistelepülés ehhez hasonlóan veszít a népességből - jegyezte meg.

Reméljük, Őcsényben sikerül tartani a lakosságszámot, és ebben a Magyar falu programnak is szerepe van, amelyből több mint 200 millió forint támogatást nyert el a település. Ma az őcsényi óvodában három csoportban 68 gyerek jár, és szeptemberben is hasonló létszámmal folytatódik a nevelés - fűzte hozzá.

A kormánybiztos beszélt arról, hogy a kormány elsőszámú feladata, hogy a településeken javítsa azokat a szolgáltatásokat, amelyek a gyermeknevelést segítik. Ezek között van a járdák felújítása azért, hogy a babakocsit ne kelljen az úttesten tolni, játszóterek felújítása vagy újak építése, a falugondnoki szolgálatok indítása, megerősítése, amelyek részt vesznek a gyermekek szállításában is.

Kézenfekvő, hogy az alapvető szociális szolgáltatásokat javítani kell, bölcsődéket, óvodákat kell építeni, a meglévőket felújítani, akár újra nyitni. "Számos esetben fordult elő az, hogy a Gyurcsány-kormány idején bezárt óvodát nyitottak újra" - mondta.

Horváth István, a szekszárdi választókerület fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, a vidéki emberekhez a Magyar falu program tudott eljutni a legjobban, nincs olyan kistelepülés, ahol ne lenne látható nyoma a program fejlesztéseinek.

Ismertette: a választókerületben 2022-ben 14 településen 44 projektet finanszírozott a forráskeret, és 550 millió forint értékű beruházás valósult meg. Őcsényben hat program zajlott, az óvoda mellett az iskola és az egyházi létesítmények is kaptak forrásokat. A sárközi faluban tavaly százmillió forint forrást használtak fel - tette hozzá.

Fülöp János, a község független polgármestere megjegyezte, jelenleg több mint 2400-an élnek a községben.

Közölte, az óvoda felújítására az önkormányzat 33 millió, az Őcsényi Óvodásokért Alapítvány hatmillió forintot kapott, amelyet a település hatmillió forinttal egészített ki. Az épületben korszerűsítették a fűtést, szigetelték a padlásteret, felújították a tornaszobát, járdát, parkolót, vízelvezetőt építettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni