Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Augusztus 01. 11:42, hétfő | Helyi
Forrás: Napló online

Kevesebb parlagfű a megyében

Kevesebb parlagfű a megyében

Július elején Veszprém megyében is elindult a parlagfűvel fertőzött területek felderítése. Az előrejelzések szerint az allergén növény hamarosan virágzik.

A helyszíni ellenőrzések eddigi tapasztalatai alapján elmondható, hogy a korábbi évekhez képest kevesebb a parlagfűvel fertőzött terület a megyében. Bejelentések még nem érkeznek tömegével az ellenőrzést végző hatósághoz, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földhivatalához, ezért a helyszínelések nagy része azokra a  területekre összpontosul, melyek a korábbi években többször is fertőzöttek voltak. Ezeken a  területeken a földhasználók a gazdálkodásuk során megszüntették a fertőzést.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Földhivatalának munkatársai eddig összesen 25 442 hektár nagyágú területet ellenőriztek Veszprém, Ajka, Pápa, Tapolca és Balatonfüred térségében - tájékoztatott dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott. - Az év  első felének száraz időjárása miatt összesen  három parlagfűfoltot mértek be Pápa és Veszprém körzetében.
A szakemberek tapasztalatai szerint sok  bejelentő nem ismeri fel a parlagfüvet. Sok esetben több éve elhanyagolt területeket jelentenek be, amelyen ez a növény nem  található. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy aratás  után kiemelt figyelmet kell szentelniük  a földhasználónak a tarlók ápolására, mert ezeken nő a legnagyobb mennyiségben a  parlagfű.

A parlagfűvel fertőzött területen elrendelt közérdekű védekezés elmulasztása miatt a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága növényvédelmi bírságot szab ki, melynek mértéke a parlagfűvel borított terület nagyságától függően tizenötezertől ötmillió forintig terjed.  A hatóság ilyen bírságot ebben az évben  még nem szabott ki Veszprém megyében.





 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.