Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Május 17. 20:28, csütörtök | Helyi
Forrás: VMMI

Iuvenalia - római kori sportjátékok Balácán

Iuvenalia  - római kori sportjátékok Balácán

A Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum a TÁMOP program keretében a Kézfogás című pályázaton nyert el támogatást a Balácán megrendezésre kerülő Iuvenalia elnevezésű római kori sportjátékok megrendezésére.

Tavalya pályázat megvalósítási időszakában két alkalommal 9- 9 iskola 180-180 diákkal 22 pedagógussal, 22 versenybíróval és 10 segítővel vett részt a versenyeken.

2012-ben a vetélkedésre 13 iskola nevezett be. Kislődről, Várpalotáról, Pápáról Tótvázsonyból, Szentkirályszabadjáról, Gyulafirátótról, Nemesvámosról 1-1 iskola, Veszprémből 6 iskola jelentkeztek 2-3. osztályos csoportokkal az eseményre. A versenyre 260 diák, 30 pedagógus, 27 versenybíró érkezik.

A Nemesvámosi önkormányzat biztosítja a gyermekek számára az étkezést, amelyet a helyszínen készítenek el. A Múzeum mellett a Veszprém Megyei Önkormányzat és a Veszprém Megyei Sporttanács is segít a szervezésben. Az esemény értékét növeli, hogy „Kézfogás” elnevezés alatt ép és tanulásban akadályozott fiatalok versenyeznek együtt. A holnapi Iuvenalia helyszíne anemesvámos melletti Baláca, Villa Romana, római kori villagazdaság és romkert.

A programban kötéldobás, maratoni futás, tömlőugrás, célba dobás, súlylökés, kerékhajtás kocsi hajtás, birkózás, és szellemi vetélkedő szerepelnek. A szervezők a sporttörténeti leírások alapján állították össze a korra jellemző versenyzési formákból a feladatokat. A délelőtti program 8 órakor, a délutáni 12 órakor kezdődik. A tanulók közben megtekinthetik az ásatás és felújítás jelenleg is zajló szakaszát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben