Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. Október 08. 10:53, szombat | Helyi
Forrás: szeretlek magyarország

Itt a csillaghullás napja

Itt a csillaghullás napja

Szombat éjjel több száz hullócsillagot láthatunk, már ha az időjárás megengedi. Úgy tűnik, szerencsénk lehet, van rá esély, hogy felszakadozik a felhőzet. De hideg időre készüljetek.

A Drakonida meteorraj a Magyar Csillagászati Egyesület hírportálja szerint szombat este ér el bennünket. Azt írják, két meteorfelhőn fogunk áthaladni, 6 óra és éjfél között. Az este 10 órára jelzett meteorkitörés nagysága elérheti a 600 meteor/órát, bár egyes előrejelzések csak 50-100 meteor/órát jósolnak.

Hasonló meteoresőt egyébként egyszer már produkált ez az üstökös. 1933-ban a XX. század, sőt minden idők egyik legnagyobb meteorkitörésének lehettek az emberek szemtanúi. A legaktívabb időszakban percenként 200-300 meteort lehetett látni.
Vagyis a dolog nagyon látványos lesz, feltéve, hogy az eget nem takarják el vastag esőfelhők. Szombat reggelre mindenesetre az ország középső részén kisütött a nap, keleten azonban még sok a felhő, nyugaton pedig egyelőre gomolyfelhők zavarják a kilátást.

A nagy kérdés, hogy hány órára, mert a második, látványosabbnak jósolt meteorfelhő a számítások szerint nem sokkal este 10 előtt tűnik majd fel az égbolton.
Ha akkor még borult lesz az ég, minden hiába, ha már nem, akkor legfeljebb a hold okozhat problémákat, négy nap múlva ugyanis telihold várható. A fénye azonban csak a halványabb hullócsillagokat nyomhatja el, a többit nem.

Amire még készüljetek, az órákig kint tartózkodáshoz nem árt a kabát és a vastagabb pulcsi sem. Hajnalra ugyanis 4-7 fokig hűl a levegő, és azokon a helyeken, ahol nincs fényszennyezés, vagyis a városok megvilágított utcáitól távol még ezt is jóval hidegebbnek érezhetitek.

Öltözzetek fel tehát melegen és várjatok türelmesen. Este 10 körül nézzetek majd felfelé az égre, észak-nyugati irányba, olyan 50-60 fokkal a horizont fölé.




Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben