Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2011. November 21. 07:16, hétfő | Helyi
Forrás: mti

Hungarikum Napokat rendeznek Tihanyban

Hungarikum Napokat rendeznek Tihanyban

Hungarikum Napokat rendeznek Tihanyban november 25. és 27. között; a nyitó napon konferenciát tartanak a művelődési házban a hungarikumokról szóló törvényjavaslatról.

A nemzeti értékek védelméről szóló törvényjavaslat - a társadalmi vitákat követően - már elkészült, s azt a Vidékfejlesztési Minisztérium terjeszti majd a parlament elé. A törvénytervezetet várhatóan a jövő év első felében tárgyalja a parlament. A törvény elfogadását követően egy minősítő folyamat indul el, s lesznek helyi értékek, megyeiek, nemzetiek, a csúcson a hungarikumok szerepelnek - mondta pénteken sajtótájékoztatón Tihanyban Horváth Zsolt (Fidesz-KDNP), veszprémi országgyűlési képviselő, aki maga is részt vett a törvény előkészítésében.
Példaként említette, hogy a tokaji bor vagy a herendi porcelán szinte bizonyosan mindegyik kategóriában szerepel majd. Utalt arra, hogy a tihanyi Hungarikum Napokon lesz népművészeti vásár és kézműves termékek árudája is, ám elsősorban a magyaros gasztronómiai kínálat lesz a meghatározó a háromnapos rendezvényen.

A programokról Papp Róbert, a tihanyi Régi Idők Udvara Skanzen vezetője elmondta: az első nap érdekessége lesz Birinyi Józsefnek, a Hungarikum Szövetség elnökének, néprajzkutatónak a hangszerbemutatója, akinek a gyűjteménye mintegy 150 népi hangszerből áll.

A skanzen vezetője szerint november 26-án (szombaton) lesz a a rendezvénysorozat leglátványosabb attrakciója: reggel disznóvágással indul a program, majd Kaldeneker György budapesti televíziós sztárszakács és csapata "látványsütést" tart, s az érdeklődők közelről láthatják hogyan készülnek az igazi magyaros étkek. A kemencében folyamatosan sül majd a kenyér és a kalács is.
A nap érdekessége lesz, hogy három csapat is versenyre kel, hogy melyikük tud jobb és magyarosabb ételt sütni, fűzni a frissen vágott disznóból. Hozzátette: mindegyik csapat kap egy levágott, 120 kilós disznót, s abból kell "hungarikum ételt" készíteniük.

Ismertetése szerint a hungarikum elnevezésű csapatot elsősorban közéleti személyiségek, gazdálkodók alkotják, a művészek és sportolók csapatában ott lesz például Gazdag Tibor és Koltai Róbert színművész, Kálomista Gábor filmproducer, Benkő Dániel lantművész, valamint Bulath Anita, válogatott kézilabdázó és Kemény Dénes, a magyar vízilabda válogatott szövetségi kapitánya. A média csapatát pedig ismert újságírók alkotják.

A 9-10 tagú csapatok "ételprodukcióit" neves szakácsokból álló zsűri bírálja el, a zsűrielnök azonban a hungarikumokról szóló törvényjavaslatot a parlament elé terjesztő Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, V. Németh Zsolt lesz. A nap folyamán a skanzen udvarán népzenészek lépnek fel, továbbá néptáncbemutatót is láthatnak az érdeklődők. A skanzen vezetője szerint az utolsó napon kiállítást és vásárt rendeznek a "disznóságokból", illetve bemutatják a régi idők ízeit és illatait. Mint mondta: olyan különlegességet kóstolhatnak meg például a vendégek, mint a levendula lekvár-, likőr és szörp, s vásárolhatnak a kivételes illatú levendula szappanból is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Június 15. 11:07, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: legyen új választás

Legyen új választás, ezt fogom képviselni - jelentette ki a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után Karácsony Gergely a sajtó képviselőinek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott demonstráció

2024. Június 15. 11:06, szombat | Sport

A házigazda németek sima sikerével rajtolt a torna

A házigazda német válogatott 5-1-re legyőzte az egy félidőn át emberhátrányban játszó skót csapatot a 17. labdarúgó Európa-bajnokság pénteki, müncheni nyitómérkőzésén, a magyar érdekeltségű A csoportban.

2024. Június 15. 11:05, szombat | Belföld

Hitelminősítés - Varga Mihály: két hét, 3 kedvező hitelminősítői döntés

A Moody\'s és a Scope Ratings után ma este a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország adósbesorolását, továbbra is befektetésre javasolják hazánkat - közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán a hitelminősítő pénteki döntése u