Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2011. November 21. 07:16, hétfő | Helyi
Forrás: mti

Hungarikum Napokat rendeznek Tihanyban

Hungarikum Napokat rendeznek Tihanyban

Hungarikum Napokat rendeznek Tihanyban november 25. és 27. között; a nyitó napon konferenciát tartanak a művelődési házban a hungarikumokról szóló törvényjavaslatról.

A nemzeti értékek védelméről szóló törvényjavaslat - a társadalmi vitákat követően - már elkészült, s azt a Vidékfejlesztési Minisztérium terjeszti majd a parlament elé. A törvénytervezetet várhatóan a jövő év első felében tárgyalja a parlament. A törvény elfogadását követően egy minősítő folyamat indul el, s lesznek helyi értékek, megyeiek, nemzetiek, a csúcson a hungarikumok szerepelnek - mondta pénteken sajtótájékoztatón Tihanyban Horváth Zsolt (Fidesz-KDNP), veszprémi országgyűlési képviselő, aki maga is részt vett a törvény előkészítésében.
Példaként említette, hogy a tokaji bor vagy a herendi porcelán szinte bizonyosan mindegyik kategóriában szerepel majd. Utalt arra, hogy a tihanyi Hungarikum Napokon lesz népművészeti vásár és kézműves termékek árudája is, ám elsősorban a magyaros gasztronómiai kínálat lesz a meghatározó a háromnapos rendezvényen.

A programokról Papp Róbert, a tihanyi Régi Idők Udvara Skanzen vezetője elmondta: az első nap érdekessége lesz Birinyi Józsefnek, a Hungarikum Szövetség elnökének, néprajzkutatónak a hangszerbemutatója, akinek a gyűjteménye mintegy 150 népi hangszerből áll.

A skanzen vezetője szerint november 26-án (szombaton) lesz a a rendezvénysorozat leglátványosabb attrakciója: reggel disznóvágással indul a program, majd Kaldeneker György budapesti televíziós sztárszakács és csapata "látványsütést" tart, s az érdeklődők közelről láthatják hogyan készülnek az igazi magyaros étkek. A kemencében folyamatosan sül majd a kenyér és a kalács is.
A nap érdekessége lesz, hogy három csapat is versenyre kel, hogy melyikük tud jobb és magyarosabb ételt sütni, fűzni a frissen vágott disznóból. Hozzátette: mindegyik csapat kap egy levágott, 120 kilós disznót, s abból kell "hungarikum ételt" készíteniük.

Ismertetése szerint a hungarikum elnevezésű csapatot elsősorban közéleti személyiségek, gazdálkodók alkotják, a művészek és sportolók csapatában ott lesz például Gazdag Tibor és Koltai Róbert színművész, Kálomista Gábor filmproducer, Benkő Dániel lantművész, valamint Bulath Anita, válogatott kézilabdázó és Kemény Dénes, a magyar vízilabda válogatott szövetségi kapitánya. A média csapatát pedig ismert újságírók alkotják.

A 9-10 tagú csapatok "ételprodukcióit" neves szakácsokból álló zsűri bírálja el, a zsűrielnök azonban a hungarikumokról szóló törvényjavaslatot a parlament elé terjesztő Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, V. Németh Zsolt lesz. A nap folyamán a skanzen udvarán népzenészek lépnek fel, továbbá néptáncbemutatót is láthatnak az érdeklődők. A skanzen vezetője szerint az utolsó napon kiállítást és vásárt rendeznek a "disznóságokból", illetve bemutatják a régi idők ízeit és illatait. Mint mondta: olyan különlegességet kóstolhatnak meg például a vendégek, mint a levendula lekvár-, likőr és szörp, s vásárolhatnak a kivételes illatú levendula szappanból is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.