Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 16. 11:46, kedd | Helyi
Forrás: asztrotajkep.hu

Hullócsillagok az Essegvár fellett

Hullócsillagok az Essegvár fellett

A NASA Ladányi Tamás Bándon készült képét választotta a nap felvételének a közismert augusztusi Perseida meteorrajról.

Az idei meteorhullás előjelei korántsem mutatkoztak kedvezőnek, ugyanis a raj maximuma éppen a telihold napjára esett, amely garantáltan elnyomta a halványabb rajtagok látványát; ráadásul a folyamatosan vonuló felhők is megnehezítették a megfigyelést. Az említett két tényező hatását viszont sikerült a kép javára fordítani...
A Bakony kis településének, Bánd községnek a messziről látszó várromjánál már két évvel ezelőtt sikerült egy maradandó képet készíteni az ISS - Discovery páros átvonulásról.
Néhány nappal a meteorok érkezése előtt egy családi túra keretében - a közeli geocaching pontot keresendő - merült fel ismét a helyszín alkalmasságának gondolata.

A NASA által választott felvétel augusztus 12-én hajnalban készült, a várható maximum előtti napon. A kép jól tükrözi az aktuális időszak körülményeit: erős holdfény deríti a tájat, miközben a vonuló felhők is pillanatról-pillanatra változtatják a látkép arculatát. A szerencse pártfogásával a fényes hullócsillag éppen egy tiszta égterületen villant fel, amelyet a fényes Jupiter és a Fiastyúk bájos csillaghalmaza követett figyelemmel. A raj radiánsa a kép bal felső sarkában található, így a meteor íve onnan látszik kiindulni.
Az "Astronomy Picture Of the Day" szerkesztője, Jerry Bonnell megjegyezte, hogy ez a kompozíció kísértetiesen emlékezteti őt a tavalyi év APOD-jára, amely a közeli Taliándörögd felett megörökített Perseidát ábrázolja.

Az asztrofotós életében ez a felvétel jubileumi publikációnak számít, ugyanis a NASA tizedik alkalommal választotta a nap képének a munkáját.

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.