Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 15. 12:09, vasárnap | Helyi
Forrás: mti

Hangversennyel emlékeztek Brusznyai Árpádra a Pannon Egyetemen

Hangversennyel emlékeztek Brusznyai Árpádra a Pannon Egyetemen

Történelmünk nem áldozatokkal, hanem hősökkel van tele - mondta Navracsics Tibor szombaton a Brusznyai Árpád tiszteletére, halálának 54. évfordulóján tartott emlékhangversenyen a Pannon Egyetemen.

Brusznyai Árpád tanár 1956 jelképe, de nemcsak a forradalomé, hanem a demokráciáé is Veszprémben, hiszen a demokratikus átmenet is Brusznyai emlékének felidézésével kezdődött ebben a városban - mondta a szónok. Feltette a kérdést: ki volt Brusznyai Árpád? Áldozat vagy hős?

Navracsics Tibor úgy véli, "kicsit önsajnáló kultúránkból adódóan mintha jobban szeretnénk az áldozatokat, mint a hősöket". Holott az áldozat eredetét tekintve engesztelő eszköz, amellyel az Isten vagy istenek jóindulatát akarták elnyerni. Az áldozat statisztikai kategória, nem is individuum. A hősök viszont emberfeletti teljesítményt érnek el, vagy a legdrágábbat, saját életüket áldozzák fel közösségi célok érdekében, mint a szabadság, demokrácia, függetlenség, önazonosság. "Olyan alapvető célok ezek, amelyeket mind elfogadunk, pártállástól, vagy hitvallástól függetlenül".

A kuratórium döntése alapján az idén Vesztergom János, a Vetési Albert Gimnázium tanára és két diák, Palásthy Gergely, a Padányi Katolikus gyakorlóiskola, valamint Mihálykó András, a Lovassy László Gimnázium tanulója kapta a Brusznyai-emlékérmet.

Az emlékhangversenyt a Mendelssohn Kamarazenekar, a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola diákjai, valamint a Veszprémi Középiskolai Oratóriumkórus adta, Kováts Péter Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész vezényletével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni