Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2023. Március 10. 07:39, péntek | Belföld
Forrás: mti

Gyopáros Alpár: már több mint ezermilliárd forint fejlesztési forrás jutott a kistelepülésekre

Gyopáros Alpár: már több mint ezermilliárd forint fejlesztési forrás jutott a kistelepülésekre

A Magyar falu program első pályázati felhívásainak meghirdetése és az első támogatások folyósítása óta, 2019 közepétől már több mint ezermilliárd forint fejlesztési forrás jutott a kistelepülésekre.

Gyopáros Alpár egy Bács-Kiskun vármegyei település kültéri közösségi terének átadásán elmondta: a kistelepüléseken élők jobb életminőségének érdekében nemcsak utak, intézmények és szolgáltatások fejlesztésére van szükség, hanem a közösségi életük gazdagítására, fellendítésére is.

A kormánybiztos kiemelte: a Magyar falu program keretében az elmúlt időszakban országszerte 2500 kistelepülésen építettek új közösségi teret, vagy fejlesztették azokat mintegy 40 milliárd forint értékben.

Az infrastrukturális fejlesztések mellett ötmilliárd forintot fordítottak a művelődési házak eszközeinek beszerzésére, további ötmilliárd forintot pedig a közösségszervezők bérének finanszírozására - sorolta Gyopáros Alpár.

Zsigó Róbert, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a kormány egyik legfontosabb célja az elmúlt években az volt, hogy fejlessze a kistelepüléseket és az ottani közösségeket, hogy a falvakban élők is megfelelő színvonalon tudják igénybe venni az állam és az önkormányzat által nyújtott szolgáltatásokat.

Azt mondta: a kormányzati célkitűzés egyik legfontosabb eszköze a Magyar falu program, amelynek keretében nagyon sok vidéki településen utak, járdák és játszóterek felújítása mellett bölcsődéket és óvodákat építettek, orvosi és fogorvosi rendelőket, művelődési házakat, közösségi tereket, valamint polgármesteri hivatalokat újítottak fel, iskolákat bővítettek, különféle orvosi eszközöket, műszereket és járműveket szereztek be.

A program lényege, hogy "a falvakban jó legyen élni, az itt letelepedők megtalálják a számításaikat" - fogalmazott.

A politikus felidézte: választókerületének 24 érintett települése az elmúlt években - a falusi útalapból kapott támogatással együtt - több mint 6,5 milliárd forint támogatásban részesült. Köztük Felsőszentivánon több mint 700 millió forintot fordíthattak fejlesztésre, a legutóbb, a közösségi tér kialakításához 25 millió forint támogatást kapott a település a Magyar falu program forrásából.

Vörös Szilárd, Felsőszentiván független polgármestere kiemelte: a program révén sikerült felújítani a kerékpárutat, a faszerkezetű hidat, a fogorvosi rendelőt, továbbá a település utolsó, még köves útját. Sikeresek voltak a helyi civil szervezetek is: a sportkör öltözőfelújításra, a polgárőr-egyesület egy rendezvényre, a helyi lovas egyesület pedig autóbeszerzésre nyert el pályázati forrást - ismertette.

Az új közösségi teret Muka Attila Gábor plébános áldotta meg, aki felidézte: a Magyar falu programban elnyert támogatás révén a temetőt ma már kerítés védi, és megújulhatott a 18. század végén, a 19. század elején épült helyi plébánia.

A most átadott közösségi tér mellett 2020 nyarán adták át Magyarország egyetlen működő szélmalmát, amelyet 214 millió forint európai uniós támogatásból újjáépítettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 22. 09:47, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja

A német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja

2024. Június 22. 09:46, szombat | Belföld

Meteorológia: heves zivatarok alakulhatnak ki a délkeleti, keleti országrészben

Szombaton napközben elsősorban az ország délkeleti, keleti felén valószínű zivatarok kialakulása, és akár heves zivatarok is lehetnek - írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán péntek este.

2024. Június 22. 09:38, szombat | Belföld

A 17. századból származó női papucsot találtak a veszprémi várnegyed feltárása során

A 17. századból származó női papucsot és csipkedíszes selyemruhát találtak a szakemberek a veszprémi várnegyed feltárása során.

2024. Június 21. 12:08, péntek | Belföld

NGM: az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak, a családok védelme érdekében a kormány továbbra is folyamatosan nyomon követi az árak alakulását