Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Október 11. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Gyopáros Alpár: jó irányba tart a vidék Magyarországon

Gyopáros Alpár: jó irányba tart a vidék Magyarországon

Jó irányba tart a vidék Magyarországon, jó úton járunk afelé, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek a szolgáltatások - hangsúlyozta Gyopáros Alpár, modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos

A politikus a város- és térségfejlesztési jó gyakorlatokról szóló kerekasztal-beszélgetésen elmondta: folyamatosan javul a szolgáltatások "rétegződése", mivel az alapszintű szolgáltatások többsége ma már helyben elérhető. Az emberek jellemzően a közép- és magasszintű szolgáltatásokért mennek be a nagyobb városokba - fogalmazott. Megjegyezte: ha ezt a "szövetet" sikerül stabilizálni, akkor az emberek a kisebb falvakban is ösztönözhetők lesznek arra, hogy helyben maradjanak, helyben alapítsanak családot, vállaljanak gyermekeket.

"Kórházat, egyetemet, stadiont természetesen nem fogunk építeni minden faluban, de játszóteret, óvodát igen" - jelentette ki. Hozzátette: ahol van kellő létszám, ott a kormány iskolát fog működtetni, ahol van rá igény, ott biztosít orvosi rendelőt, védőnői szolgálatot, gyermekorvosi és fogorvosi szolgáltatást is.

Gyopáros Alpár a jövőbeni feladatokról és fejlesztésekről szólva kiemelte: nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni a közlekedésszervezésre, mert jó minőségű utakra és jó minőségű közösségi közlekedésre van szükség ahhoz, hogy a szolgáltatásokat igénybe tudják venni az emberek.

Az elmúlt időszak fejlesztéseit felidézve beszélt arról is, hogy a Modern városok program forrásait jórészt olyan fejlesztésekre fordították, amelyek "nem álltak meg a városok határainál", hanem az egész térség előrelépését szolgálták.

A kormánybiztos elmondta, hogy nagy különbség van a települések anyagi helyzete között, a szolidaritási hozzájárulásra ezért szükség van, de arról viták folynak, hogy mennyi legyen a hozzájárulás mértéke és kik fizessék. A befolyó összeg újraosztása kapcsán rögzítette: az "határon mozgó" települések esetében mindig meg kell vizsgálni, hogy a szolgáltatási színvonaluk indokolja-e, hogy források kerüljenek az adott önkormányzathoz.

Gyopáros Alpár kijelentette: az önkormányzatok feladatrendszere az aktuális igények alapján folyamatosan alakul, de az önkormányzati rendszer generálisan "úgy jó, ahogy van."

Szita Károly, Kaposvár polgármestere a beszélgetésben azt hangsúlyozta: "égető szükség van" a Modern városok programra, amely véleménye szerint a "mögöttünk hagyott évszázad legjelentősebb beruházási programja" volt.

A nagyvárosok és a környező kisebb települések kapcsolatáról közölte: Magyarországon 25 megyei jogú város van, amelyekben összesen kétmillió ember él, de az agglomerációval együtt négymillióan "függenek össze egymással".

"Nem tudok Kaposvár közigazgatási határaiban gondolkodni, annak nincs is értelme" - szögezte le, majd úgy folytatta: a környékbeli települések és azok lakói "ezer szállal kötődnek" a városhoz, ezért közös érdek, hogy legyen például megfelelő buszközlekedés a térségben. Az iskolák, óvodák, kulturális intézmények, sportlétesítmények és munkahelyek a városokban vannak, de a városban élők létszáma nem elegendő ezen intézmények működtetéséhez - magyarázta. Példaként megemlítette: a Kecskeméten foglalkoztatottak 68 százaléka nem Kecskeméten él, a Kaposváron dolgozóknak pedig 55 százaléka nem Kaposváron lakik.

Címkék: Gyopáros Alpár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk