Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Augusztus 04. 07:42, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Gyopáros Alpár: 600 orvosi rendelőt újítottak fel a Magyar falu programban

Gyopáros Alpár: 600 orvosi rendelőt újítottak fel a Magyar falu programban

Eddig 600 orvosi rendelőt újítottak fel a Magyar falu program forrásaiból - mondta a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa csütörtökön Seregélyesen.

Gyopáros Alpár a mezőföldi község szőlőhegyi részén felújított orvosi rendelő átadásán hozzátette: a program indulásakor elöregedettek voltak a falvak rendelői és azok orvosi eszközei, valamint kevés volt a háziorvos.

Az orvosi rendelők felújítása mellett 1700 helyszínen cserélték le a teljes eszközállományt korszerűekre, a háziorvoshiány csökkentésére pedig szolgálatilakás-programot indítottak - közölte.

"2019 második felétől 178 háziorvosi praxist mentettünk meg a falvakban" - mondta.

A kormánybiztos kifejtette: a Magyar falu program forrásai továbbra is rendelkezésre állnak olyan településeken is, mint Seregélyes, ahol viszonylag magas az iparűzésiadó-bevétel.

Azt mondta, ahogyan sok magyar faluban, a Székesfehérvár és Budapest agglomerációs övezetében lévő községben is csökkent a lakosság száma.

"Hitvallásunk, hogy addig folytatjuk a Magyar falu programot, amíg minden magyar település népességszám-csökkenését nem állítjuk meg" - jelentette ki. Hozzáfűzte, hogy addig fejlesztik a falvakat, amíg kellően ösztönző lesz az ott született fiatalok számára, hogy szülőfalujukban maradjanak, otthont teremtsenek maguknak és családot alapítsanak.

Varga Gábor (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője többek közt arról beszélt, hogy Seregélyesre az elmúlt évtizedben a magyar kormány három és fél milliárd forintot fordított magyar és európai uniós forrásokból.

Horváth Sándor polgármester (Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja) beszámolt arról, hogy a mintegy 200 négyzetméteres épületben gyermek- és háziorvosi rendelőt, illetve a védőnői szolgálat helyiségeit alakították ki. A program csaknem 55 millió forintos támogatásával teljes körűen felújították, akadálymentessé tették az ingatlant, amely a 4500 lakosú Seregélyeshez tartozó településrészen ezer ember egészségügyi ellátását szolgálja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk