Hírek
2013. Szeptember 22. 05:00, vasárnap |
Életmód
Forrás: MNO
Fogyás után is többel lakik jól, aki elhízott volt

A zsírban gazdag étrend maradandó károsodást idézett elő a gyomrukban – derül ki egy friss kutatásból.
A Journal of Obesity című szakfolyóiratban megjelent ausztrál tanulmány szerint a teltségérzetet közvetítő gyomoridegek véglegesen érzéketlenné válnak a hosszú ideig folytatott zsírdús étrend hatására. Az eredmények alapján a túlzott zsírfogyasztás hátrányosan befolyásolja a leptin nevű hormon működését is, ami megváltoztatja a gyomoridegek érzékenységét, így hatással van a bevitt tápanyag mennyiségére.
„Ez a két folyamat együttesen oda vezet, hogy az elhízott embereknek többet kell enniük a teltségérzet eléréséhez, ami tovább növeli a testsúlyukat” – mondta a kutatást vezető Amanda Page professzor, az Adelaide-i Egyetem kutatója. „A gyomor ideghálózatának válasza normális étrend esetén sem normalizálódik. Ez azt jelenti, hogy többet kell enni ugyanazon teltségérzethez, amit egy egészséges egyén tapasztal” – tette hozzá a kutató.
Nehéz dolog a fogyás
A kísérlethez egereket fogtak különböző étrendre. Az egyik csoport tagjai alacsony kalóriatartalmú diétán voltak 7 százalék zsírral, míg a másikéi magas kalóriatartalmún 60 százalék zsírral. A 12 hét után normális étrendre visszaállított egerek fogytak ugyan, de ételigényük növekedett, és az éhségérzethez kapcsolódó idegrendszeri működésük megváltozott.
Page professzor elmondása szerint a tudósok régóta próbálnak rájönni, hogy miért olyan nehéz megtartani a fogyás révén elért alakot. „Ezek a következtetések nagyon fontosak azok számára, akik küzdenek a súlytartással. Becslések szerint csupán a lakosság 5 százaléka képes alakjának megőrzésére. A legtöbben sajnos két éven belül még a korábbinál is több súlyt szednek fel” – magyarázta a szakértő.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Június 29. 07:54, vasárnap | Életmód
NAV: szombattól már nem hozhatók be szabadon a műtárgyak, régiségek
2025. Június 28. 08:41, szombat | Életmód
Az agrárminiszter szerint jó minőségű a magyar dinnye
A tavalyihoz képest a dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökkent, ami azt jelenti, hogy a dinnyetermesztők ki tudják elégíteni a hazai igényeket és exportálni is tudnak
2025. Június 27. 07:24, péntek | Életmód
Palkovics László: hamarosan elkészül Magyarország megújított MI-stratégiája
A Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) hamarosan a kormány elé kerülhet Magyarország megújított Mesterséges Intelligencia Stratégiája
2025. Június 27. 07:14, péntek | Életmód
Nagy István: a komló és sörárpa termesztésének komoly jövője van Magyarországon
A magyarországi komló- és sörárpa-termesztésnek komoly jövője van, ugyanis az országban működő sörgyárak képesek a jelenleginél jóval nagyabb mennyiséget is felvásárolni ezekből