Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód
Forrás: MTI

Ferencz Orsolya: az űrtechnológia fontos sarokköve a világgazdaságnak

Ferencz Orsolya: az űrtechnológia fontos sarokköve a világgazdaságnak

Az űrtechnológia fontos sarokköve annak, hogy a világgazdaság üzemelni és fejlődni tudjon - mondta Ferencz Orsolya az eddigi legnagyobb magyar repülő űreszköz, a Thermal Guard Assembly (TGA) pénteki bemutatóján Miskolcon.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa úgy fogalmazott, hogy az űrtechnológián belül "érdekes tendencia" a világban, hogy az állami és a magánszereplők együttműködésére alapulnak a sikeres nagy fejlesztések és missziók.

Ferencz Orsolya hangsúlyozta, a kormány 2018 óta nagy hangsúlyt fektet az űrtevékenység fejlesztésére és támogatására, ezáltal teret és lehetőséget nyit ennek a tudásalapú technológiának és fejlesztési iránynak.

Mindezt úgy, hogy közben "itthon tartja" a hazai szakembereket: lehetőséget biztosítva számukra arra, hogy fontos projektekben vehessenek részt - tette hozzá.

A miniszteri biztos kiemelte, hogy a KKM-mal az elmúlt öt évben csaknem húsz nemzetközi partnerrel írtak alá kétoldalú együttműködési megállapodásokat, növelve ezáltal a nemzetközi együttműködési teret és biztosítva a magyar fejlesztések lehetőségeit a nemzetközi térben.

Jelentős eredményként hivatkozott még a KKM tavaly ősszel indult űrdiplomáciai programjára, valamint a felsőoktatási UniSpace programra is, melyben eddig tizenhét, hamarosan pedig huszonegy magyar egyetem működik közre. Hozzátette, Magyarország 2021-ben elfogadott űrstratégiájában a kormány azokat az irányokat próbálta definiálni, melyek a teljes magyar szektor számára fontosak.

Ferencz Orsolya szerint a magyar űrtevékenység egyik alappillére az, hogy az ország 2015 óta teljes jogú tagja az Európai Űrügynökségnek (ESA). Hangsúlyozta, hogy a kormány 2018 óta csaknem ötszörösére növelte azoknak a lehetőségeknek a számát, ahol magyar tudósok, kutatóintézetek vagy cégek "nagy missziókhoz" csatlakozhatnak.

A miniszteri biztos elmondta, a TGA-t fejlesztő Admatis Kft. olyan nagy európai űrtechnológiai vállalatok beszállítója, mint a Thales Alenia Space, mely Magyarország egyik stratégiai partnere.

A pénteken bemutatott eszköznek az ESA és az Európai Unió (EU) közös légkörösszetétel-monitorozó, környezetvédelmi műholdsorozatában lesz fontos szerepe, a műholdak által a klímaváltozás elleni harcban pedig olyan pontos adatokra tudnak majd szert tenni az üvegházgázok arányát tekintve, ami a "világ számára is rendkívül fontos lesz".

Ezáltal a földmegfigyelési szektorban Magyarország már nemcsak a tudományos adatelemzésben tud világszínvonalú partnere lenni ezeknek a programoknak, hanem közvetlenül, ipari, technológiai és beszállítói oldalon is megjelentek a magyar mérnökök - emelte ki a miniszteri biztos.

Koczák Péter, az Admatis Kft. projektmenedzsere előadásában egyebek mellett bemutatta az űreszköz felépítését, majd kitért a fejlesztési és gyártási folyamatokra is.

Elmondta, a TGA funkciója az, hogy a műholdban található műszert elszigetelje a környezettől, valamint elvezesse a feleslegős hőt az űrbe, egyaránt védve a készüléket a hidegtől és a melegtől is.

Koczák Péter ismertette, az űreszköz az ESA Copernicus földmegfigyelő műholdcsaládjához tartozó CO2M műholdakhoz készült, az alkatrész létrejöttét két és fél év fejlesztés előzte meg, melyet a gyártás és tesztelés követett.

Megjegyezte, a projektben tizenhat Admatis alkalmazott dolgozott, az 52 kg súlyú, kész alkatrész fejlesztéséhez 3,5 tonna alapanyagot vásároltak. A TGA 45 részegységből, 42 hőszigetelő-paplanból és összesen 4764 darab alkatrészből áll - mondta.

Bárczy Tamás, a vállalat ügyvezetője előadásában bemutatta a céget, emellett kitért a vállalat jelenleg is zajló projektjeire.

Veres Pál polgármester egyebek mellett arról beszélt, az Admatis olyan munkát végez Miskolcon, melyre a fejlettebb városok és régiók is "irigykedhetnek". Megjegyezte, a vállalatnál olyan tudás birtokosai dolgoznak, amely csak nagyon keveseknek adatik meg nemcsak az országban, hanem nemzetközi szinten is.

Címkék: űrtechnológia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 15. 07:53, szerda | Életmód

Bemutatták G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyvét

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.