Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Augusztus 15. 10:59, hétfő | Helyi
Forrás: Napló online

Fényjáték Balácán - Egy csepp ókor

Fényjáték Balácán - Egy csepp ókor

Nagy érdeklődés mellett zajlott Balácán a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum szombat esti rendezvénye, mely a Kézfogás című projekt záróeseménye volt.

Az este kilenc órától induló programokra szép számmal érkeztek vendégek, kezdésre szinte az összes parkolóhely megtelt. Az ókori római hétköznapok ízeit, hangulatát felidézni igyekvő programok egyike a tunikapróba volt. Itt az érdeklődők korabeli ruhákat próbálhattak fel és fényképezkedhettek bennük. Egy másik helyszínen pedig a gyerekek, de a felnőttek is kipróbálhatták a libajáték nevű - középkori eredetű - társasjátékot. Emellett "római menübe" is belekóstolhattak az érdeklődők. A  többek által borsos árúnak ítélt  jegyet megváltók különböző ételek, köztük kemencében sütött tejfölös-sonkás lepényt is ehettek, ezt pedig egy pohár borral öblíthették le.

A villagazdaság falain belül emellett tárlatvezetések is indultak mindazok számára, akik kíváncsiak voltak az ókori leletekre.
Az est legnagyobb attrakciójának a szkenográfia, a zenés fényfestés ígérkezett. Ennek során a villagazdaság falait világították meg írásvetítőkkel, és az azokon elhelyezett festett üvegek, mozaikok segítségével. A látvány sokakban csalódást keltett, az este kilenc órára kiérkező közönség karóráját éberen figyelgetve várta a fényfestés kezdetét. Majd mikor rájöttek, hogy nem zenei aláfestéssel megkomponált folyamatosan mozgó, váltakozó képeket láthatnak, kissé csalódottan odébbálltak.

A statikus képek így is különleges tarka öltözetbe burkolták az épület falait,  messziről egyedien izgalmas hangulatot keltettek. Szintén remek ötlet volt a máskor már  alkalmazott út menti fáklyák használata, a lobogó fényforrások a vendégek közlekedését is segítették. 

Az augusztusi, múltbeli időutazást ígérő éjszaka színpadán a jelen természetes és mesterséges fényei játszották a főszerepet. Előbbivel nem akadt gond, a telihold és a csillagok gyönyörűen világítottak, a szerencsések talán hullócsillagot is láttak, az áram viszont többször - megtréfálva a közönséget és a szervezőket - elment, így teljes feketeségbe borítva az előtte még színesen álló falakat. A villanyáram egymás utáni "éterbe szállása" pedig a kellemes zenei aláfestést is ellehetetlenítette, így kiragadva a vendégeket a sajátos időgépből, hirtelen visszarepítve a mába.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.