Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Március 11. 22:30, vasárnap | Helyi
Forrás: veszport.hu

Fatima-templom épül Nemesvámoson

Fatima-templom épül Nemesvámoson

A fatimai földért vasárnap indulnak zarándoklatra nemesvámosi diákok. Ez lesz a Dunántúl első ilyen létesítménye.

A Portugáliában található Fatimába tartó zarándoklat tíz napig tart, három nap az odaút, ugyancsak három nap hazafelé. A maradék négy nap a szent hely felfedezésével, valamint imádsággal telik. Emellett március 15-én magyar nyelvű szentmisét is tartanak a kegyhelyen, mely a nemesvámosi plébánia honlapján, webkamerán keresztül nyomon követhető.

A hazatérést követően, március 25-én Márfi Gyula veszprémi érsek Nemesvámosra látogat, hogy ott a délután 4 órakor kezdődő szentmisével ünnepélyesen újrakezdjék a templomépítést. A szentmise részeként az érsek a portugáliai Fatima kegyhely földjét helyezi el az épülő templom alapjában, valamint mellé teszi a nemesvámosi gyerekek áldozatvállalásait kifejező szimbólumokat.

Nemesvámos katolikus közössége még 1994-ben határozta el, hogy új katolikus templomot és vele együtt egészen új közösségi központot épít. Az előkészületek és az adománygyűjtések után a Széchenyi terv pályázatának jelentős támogatásával készült el 2003-ra a jelenleg Fatima-háznak nevezett közösségi központ és a leendő templom alapja. Ezt követően - anyagiak hiányában - az építkezés abbamaradt.

Gere Dávid Márk akkori vezető plébános 2007 őszén az egyházközségi képviselő-testület tagjaival együtt fogalmazták meg a szükséges lépéseket a templom megvalósításához. Az önkormányzat is az ügy mellé állt, öt éven keresztül évi 2,5 millió forintot különített el a templomépítés céljára, ez jelenleg egy összegben rendelkezésre áll. Az érsekség ugyancsak támogatásáról biztosítja az egyházközséget, 2013 elejéig összesen 20 millió forint építési támogatást nyújt. Eközben nem nélkülözi a Nemesvámos Katolikus Templomáért Alapítvány sem a kisebb-nagyobb adományokat.

Fatima portugál település Lisszabontól északra. A híradások szerint 1917. májusa és októbere között három pásztorgyermeknek több alkalommal megjelent a Szűzanya, kérve őket az imádságra és az áldozatvállalásra. A nemesvámosi fiatalok egy csoportja 2011 tavaszán már elzarándokolt Fatimába.

A templomépítés a Nemesvámos Katolikus Templomáért Alapítványon keresztül támogatható a 73200127-10010574 számú Kinizsi Banknál vezetett bankszámlán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése