Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Április 24. 21:49, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Ezer hektáron van belvíz Veszprém megyében

Ezer hektáron van belvíz Veszprém megyében

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának felmérése szerint a megyében a mai napig mintegy ezer hektárt borít belvíz - közölte a kormányhivatal az MTI érdeklődésére szerdán.

A Marcal medencében az árvíz okozott súlyos károkat, míg másutt a három hónap alatt lehullott, 400 mm feletti csapadékmennyiség miatt alakultak ki belvizes foltok - idézte fel Boros Gábor, a földművelésügyi igazgatóság vezetője.


Tájékoztatása szerint a kedvező időjárásnak köszönhetően napról napra csökken a talajművelésre, vetésre alkalmatlan, károsan átnedvesedett, 90 százalék feletti víztelítettségű területek nagysága: elsősorban a mélyen fekvő gyepeken fordulnak elő olyan területek - körülbelül 700 hektáron -, amelyeken tartósan pangó vízre lehet számítani.


Így a tavaszi mezőgazdasági munkák, főleg a fejtrágyázás és a vetés csúszik 2-3 hetet, előfordul, hogy a vetésterveken változtatni kell - állapította meg az igazgató.
Hozzátette: az igazgatósághoz eddig 32 gazdálkodó jelentett be káreseményt, munkatársaik folyamatosan helyszínelnek és mérik fel a károk nagyságát, amelyről a vegetáció helyreállása után lehet pontos adatokat közölni.


A károsult termelőket a kormányhivatal falugazdászai és az agrárkamara tanácsadói segítik az adminisztratív feladatok teljesítésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.