Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 24. 16:27, kedd | Helyi
Forrás: Saját forrás

Egyedülálló intézményi együttműködés a jövő járműiparáért

Egyedülálló intézményi együttműködés a jövő járműiparáért

„Mobilitás és környezet: Járműipari, energetikai és környezeti kutatások a Közép- és Nyugat-Dunántúli Régióban” projekt keretében a győri és veszprémi Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia közösen folytat kutatásokat.

„A jövő járműiparának számos területét lefedő komplex kutatás – a TÁMOP program keretében - 55 alprojektet foglal magában, amelyek új, korszerű üzemanyagokkal, kenőanyagokkal, egyedi hajtásláncokkal, a belsőégésű motorok jövőjével, valamint a járműipar regionális versenyképességével kapcsolatos kutatásokra irányulnak. Az említett tárgykörökben a projekt munkatársai eddig bő 200 tudományos cikket jelentettek meg hazai és nemzetközi szakfolyóiratokban. A projekthez kapcsolódva rövidesen kiadásra kerül nyolc önálló monográfia, tudományos kötet is, továbbá több szabadalom bejegyzése is folyamatban van” - mondta Dr. Palkovics László kutatási igazgató, az MTA levelező tagja a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón.

Dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora, valamint Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora ismertette a kutatási programot, továbbá kiemelték, hogy a konferencia fontos állomása a projektnek. Összesen 30 kutató és gazdasági, járműipari szakértő tartott előadást a nap folyamán. A konferencia résztvevői a járműipar jövőbeni fejlesztési irányairól és kitörési pontjairól szerezhetnek értékes információkat. A találkozón az eddigi kutatási eredmények ismertetése mellett, egy olyan országos kutatói hálózat kiépítéséről is tárgyalnak a szakemberek, amely a győri székhelyű Járműipari Kutató Központ részeként működne.

„A konferencia színvonalas szakmai fórumot biztosít a járműipar jövőbeni fejlődési irányait meghatározó nagyvállalatok és kutatók eszmecseréjéhez. A találkozót fokozott érdeklődés előzte meg, számos szakember érkezett az ország minden pontjáról, jelen vannak továbbá a fővárosi kutatóintézetek, egyetemek vezetői is. A magyar járműipari szektor domináns szereplői, köztük az Audi Hungaria Motor Kft. és a MOL Nyrt. képviselői ugyancsak részt vesznek a konferencián, a vállalatok fejlesztésekért felelős vezetői előadást is tartanak a rendezvényen” – hangsúlyozta Dr. Dinnyés Ákos projektvezető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni