Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Szeptember 02. 07:17, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Egy-két hetet csúszik az idén a repce vetése

Egy-két hetet csúszik az idén a repce vetése

Egyrészt az augusztus közepe óta tartó kánikula, másrészt a csapadékhiány következtében porzó földek miatt idén is kénytelenek az optimális vetési időpontról lemondani a gazdák.

Holott nagy az érdeklődés a jól fizető olajnövény iránt – olvasható a Magyar Agrárkamara elemzésében.

Augusztus elejétől gazdáknak már a következő aratási időszakra is gondolni kell, mivel a repce a legkorábban elvetendő növény, s értelemszerűen ennek a kultúrának a vetésével indul az őszi vetési szezon. Így például a gazdáknak ki kell választani a legmegfelelőbb fajtát, hibridet, a termesztéstechnológiát, ahol kiemelten fontos a műtrágyázás, ugyanis 30-40 százalékban a tápanyagellátás határozza meg a következő évi termést. A magas – tonnánként 100 ezer forint feletti - terményárak mellett egyáltalán nem elhanyagolható tényező, hogy egy tonnával több, vagy kevesebb lesz-e a termés.

Idén 237.706 hektárról 532.432 tonna repcemagot takarítottak be a gazdák, mindezt 2,24 t/ha-os termésátlag mellett. Ez a megelőző két évet figyelembe véve a legkisebb termésterület, mivel 2010 és 2009-ben kb. 262 ezer hektár körül alakultak a termőterületek, közel azonos termésátlagok mellett.

A vetés az augusztus közepe óta tartó kánikula és szárazság következtében egy-két hetet csúszik. Az optimális vetési idő szeptember eleje, de tény, hogy a magvakat szeptember végéig talajba lehet juttatni nagyobb kockázat nélkül. (Erre példa a tavalyi eset, mikor is a belvizes talaj hátráltatta a munkákat.)

Az előzetes tervek és szándék szerint tavalyihoz képest növekedés várható a vetésterületben, az olajos magvak jó piaca, a bővülő kereslet is vetésterület növekedés irányába hathat. Ezt a tényt erősítheti, hogy Németországban, a Német Parasztszövetség adatai alapján, óriásit esett a repce termésmennyisége.

2010-hez képest, mintegy 34 százalékkal kevesebb magot takarítottak be, 3,7 millió tonnát a tavalyi 5,7 millió tonna helyett, a mintegy 10 százalékkal kisebb vetésterületről.

18,9 millió tonna lett az EU az idei repcetermése, ez valamivel jobb az előzetes várakozásoknál. Franciaországban 5,2 millió tonna (várt 4,9 millió t), az Egyesült Királyságban 2,46 millió tonna várt 2,43 millió t),Lengyelországban pedig 1,9 millió tonna (várt 1,8 millió t) termett, ugyanakkor, több nagyobb termelő országban esőzések és áradások lassították az aratást augusztus elején, ezért itt kisebb termés várható. A kisebb termelő országokban, mint pl. Csehország, Románia, Dánia is terméskiesés várható. A csökkenő kínálat a feldolgozásban is éreztetni fogja nagy valószínűséggel a hatását, ezért nőhet a repce, a növényi olajok, illetve a biodízel importja a 2011/2012. időszakban. A termelői árak jelenleg 108-115 ezer forint körül mozognak tonnánként

OrientPress Hírügynökség

Címkék: vetés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.