Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Augusztus 23. 10:13, kedd | Helyi
Forrás: Napló online

Egész héten támad a hőség

Egész héten támad a hőség

Egész hétre kánikulát jelez a meteorológiai szolgálat, ezért a hatóságok hőségriadót rendeltek el. A nagy meleg megterheli a szervezetünket, ezért a szakemberek fokozott óvatosságra intenek.

A megbízott országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján kedden 0 órától 24 óráig másodfokú, szerdán 0 órától pénteken 24 óráig harmadfokú hőségriasztást rendel el Magyarország egész területére.

Az előrejelzés szerint kedden az ország legnagyobb részén 25-27 Celsius fok között lesz a napi középhőmérséklet, csak északkeleten várható 25 fok alatti középhőmérséklet a hűvösebb éjszaka miatt. Szerdán az Északi-középhegység völgyeit leszámítva 25-28 fokos napi középhőmérséklet várható.
A hét közepétől szombatig az ország nagy részén 27 fok feletti középhőmérsékletet jeleznek előre, a legmelegebb (akár 29 fok körüli értékkel) a nagyvárosok belső részein lesz. A nyár végi hőhullám vége egyelőre nem látható pontosan, így szükség lehet a hőségriasztás meghosszabbítására is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyomatékosan kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. Délelőtt 11 és délután három  óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon megfelelő óvintézkedések nélkül: védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények használatával! Vegyék igénybe a hűtött helyiségeket!A Bakonykarszt Zrt. egyelőre nem tervezi a vízosztást, erre nem kapott felkérést, tudtuk meg Kugler Gyula vezérigazgatótól. Megjegyezte: ha szükség lenne a vízosztásra, nehezen tudnák megoldani a feladatot, mivel a nyári gyakorlatosok már elmentek a cégtől. A megyénkben működő másik nagy vízszolgáltató a Dunántúli Reginonális Vízmű. A társaság csak Siófokon szokott vizet osztani, mivel egy erre alkalmas eszköze van. Mint megtudtuk, már  tervezik a vízosztást, valószínűleg szerdától.

A Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. autói már hétfőn megkezdték az utcák hűtését.  Göttlinger László vezérigazgató elmondta, hogy a héten ütemterv szerint minden nap locsolják a veszprémi utcákat.

Védekezzünk az erős hőség ellen
- Nagy melegben nem ajánlatos nehéz, fűszeres ételeket fogyasztani.
- Sokszor kell keveset inni, mivel a hirtelen nagy mennyiségű folyadék megterheli a szervezetet, elsősorban a szívet és "csak" átszalad a testünkön.
- Az ajánlott bevitt folyadék mennyisége napi három-négy liter, ami nem lehet cukros, koffeintartalmú. Kávé után igyunk egy pohár tiszta vizet a kávé vízhajtó hatásának ellensúlyozására.
- Ha kénytelenek vagyunk nap közben közlekedni, viseljünk szellős, könnyű ruhát, kalapot, sapkát!









 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.