Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2011. Október 24. 09:14, hétfő | Helyi
Forrás: Saját tudósítás

Díszelőadás a Petőfi Színházban

Díszelőadás a Petőfi Színházban

Hoffmann Rózsa: csak közös, mindenkit megillető szabadság létezik.


Az 1956-os forradalmárok, a névtelen tömegek és a neves személyiségek a kivívott szabadságban ébredtek rá, hogy nincs egyéni, privát szabadság, csak közös, mindenkit megillető, egybefogó szabadság van - hangoztatta Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára vasárnap este Veszprémben, a Petőfi Színház ünneplő közönsége előtt.

Rámutatott: a magyar nép 1956-ban az erkölcsi érték parancsára kísérelte meg "kitaposni magának" az szabadságot, s ezzel a magyarság tekintélyét a lehető legmagasabbra emelte a világban. Tudták, hogy a "kommunizmus kényszerrendjéből soha nem fakadhat ki a szabadság virága" - tette hozzá.

Hoffmann Rózsa emlékezett tanártársára, Brusznyai Árpádra, a klasszika-filológia tanárára, veszprémi '56-os mártírra, akinek - mint mondta - a tisztessége, humánuma és önfeláldozása "személyes példa és megindító tanítás" kettétört tanári pályája ellenére is. Élete és pályája példa arra is, hogy az ,56-os fiatalokat még azok a tanárok nevelték, akiket 1945 előtt képeztek ki, s akik a fiatalokat keresztényi szellemben hazaszeretetre, nemzeti érzésre nevelték.

Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője azt mondta: nem ünnepelünk, hanem emlékezünk a barátokra, a társakra, a mártírokra. Szavai szerint sokszor vágyott arra, hogy ott lehessen a forradalom és szabadságharc mártírjai között, ám - mint mondta - őt "az életre ítélték". "Értük kell élnem" - tette hozzá, hangsúlyozva azt is, érthetetlen számára, amikor "a hóhér" magyarázza neki, hogy miből áll a demokrácia. "Szíven üt, hogy ide jutottunk" - tette hozzá. Mint mondta, számára a nagy tudású veszprémi tanár, Brusznyai Árpád a "humánum mártírja".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 12:00, hétfő | Sport

Kosárlabda

3x3-as olimpiai selejtezőtorna - Magyarország - Csehország

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Sport

Labdarúgás-Németország

Legidősebb fia gólja ellenére vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától Dárdai Pál

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon