Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Augusztus 11. 13:18, csütörtök | Helyi
Forrás: mti

Bemutatták az ország tortáját - cukorbetegek és lisztérzékenyek is fogyaszthatják

Bemutatták az ország tortáját - cukorbetegek és lisztérzékenyek is fogyaszthatják

Bemutatták a Parlamentben Magyarország születésnapi tortáját, amelyből az augusztus 20-i ünnepen 15-20 ezer szelet várja az érdeklődőket a budai rakparton.

A szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Zila László cukrászmester, a különleges desszert megalkotója mutatta be a kecskeméti barackkal töltött kölestortát, amelynek eredeti receptje Karcagról származik, a torta pedig ennek az alapreceptnek kisebb módosításával készült. A desszertet cukorbetegek és lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
A győztes édességet az ország számos cukrászdájában azonos recept alapján egyszerre kezdik el készíteni a mesterek, majd augusztus 20-tól folyamatosan árulják.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár ötödik éve készül különleges cukrászati remekekkel az államalapítás ünnepére.
A sajtótájékoztatón Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az augusztus 20-i programokról szólva elmondta: szombat délután kettő órakor veszi kezdetét az ünnepi parádé a Magyar Honvédség szállítóhelikoptereinek és Gripen-kötelékének Duna feletti átrepülésével. Ezzel egy időben motorcsónakok jelennek meg Magyarország nemzeti lobogójával a fedélzetükön. A műsor után "történelmi hajók" indulnak a Margit hídtól a Lánchíd felé. A hajók "díszletezése" öt történelmi korszakot elevenít majd fel: Szent István korát, a reneszánszt, a reformkort, a századforduló szecesszióját és napjainkat

A recept

Kecskeméti barackos kölestorta

Magyarország Tortája ősi magyar kölesből készül,
tejjel, vajjal, cukorral felfőzve, vaníliával, citromhéjjal fűszerezve,
ebből az alapból lesz a tésztája és a krémje!
Végy a tésztaalaphoz lenmagpelyhet, mandulalisztet, túrót, tojást,
keverd jól össze, majd a 180 fokos sütőben süsd be!
A kihűlt tejes kölest keverd tejszínhabbal,
ízesítsd darabos kecskeméti sárgabarackkal!
Töltsd be a formába, a tetejét borítsd a kisült köles piskótával!
Hűtés után díszítsd valódi kecskeméti ízes öntettel és barackkal!
Recept: 1 db 12 szeletes Zila tortaformára

Főzés
290 g   hántolt köles 
5 g   só 
1100 ml   tej 
260 g   kristálycukor 
1 db   vaníliarúd kikapart belseje 
60 g   vaj 
1 db   citrom reszelt héja 

Sütés
960 g   kölesalap 
3 db   egész tojás 
30 g   mandulaliszt 
70 g   lenmagpehely vagy őrölt lenmag 
60 g   áttört túró 

Betöltés
100 g   darabolt sárgabarackkonzerv 
50 g   sárgabarack koncentrátum 
150 g   felvert tejszínhab 
100 g   lefőzött zselatin 
(1 l forrásban lévő vízhez
160 g zselatinpor arányában) 

Díszítés
300 g   házi sárgabaracklekvár 
40 g   étcsokoládé 
150 g   felezett sárgabarackkonzerv 
20 g   g natúr zselé 

Öntet
350 g   fagyasztott sárgabarack 
100 g   kristálycukor 
10 g   pektin

Elkészítés 
A hántolt kölest alaposan mossuk át forró vízzel, majd folyamatos keverés mellett főzzük puhára a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amint puhára főtt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat.
A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre a töltéshez.
A tortaforma sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral (érdemes szilikonos sütőpapírt is belehelyezni). A maradék lefőtt forró kölesalaphoz adjuk hozzá a túrót, az egész tojásokat, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet, majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt karikába. 180 ^(o)C fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre, majd azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.

Betöltés 
A tortaformába helyezzük bele a tortakarikát és fújjuk ki formaleválasztóval. A félretett és lehűtött 500 g kölesalaphoz habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarackkonzervet, az 50 g sárgabarack koncentrátumot, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük. Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe, majd ha keményre fagyott, válasszuk le róla a szilikonformát.

Díszítés 
A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracklekvárt. Díszítsük csokoládélapból kivágott háromszöggel és felezett sárgabarack konzervvel, amit a hosszabb eltarthatóság érdekében lekezelhetünk hidegzselével.


















 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.