Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2011. November 19. 05:10, szombat | Helyi
Forrás: Saját tudósítás

Bemutatkoznak az intézmények a pályaválasztási kiállításon Veszprémben

Bemutatkoznak az intézmények a pályaválasztási kiállításon Veszprémben

A Munkaügyi Központ 12. alkalommal szervezte meg a pályaválasztási kiállítást, ahol 52 középfokú-, felnőttképző- valamint felsőoktatási intézmény mutatja be képzési kínálatát pénteken és szombaton, a Veszprém Arénában.

A rendezvény célja, hogy a pálya-, szakma- és iskolaválasztás előtt álló iskolai tanulóknak, különösen pedig a pályakezdő fiataloknak és a pályakorrekcióra készülő fiatal felnőtteknek komplex, az egyes korcsoportok sajátosságainak megfelelő regionális munkaerő-piaci információszerzési lehetőséget teremtsen és olyan szakmai tanácsadói rendszer alakuljon ki, amely segítséget nyújt a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő pályaválasztási döntés megkönnyítéséhez, az egyén pályaválasztása és a munkaerő-piaci igények közötti összhang megteremtéséhez.

A pályaválasztás komoly döntés, hiszen ez határozza meg a fiatalok számára a következő időszak továbbtanulási lehetőségeit, majd a munkaerő-piacon való elhelyezkedést- hangsúlyozta a kiállítás megnyitóján a Veszprém Megyei Kormányhivatal főigazgatója. Dr. Nagylaki Csilla elmondta azt is, hogy a pályakezdő munkanélküliek száma Veszprém megyében több mint 20%-kal csökkent az elmúlt egy évben. A főigazgató kitért arra is, hogy a kormányzat pályázatokkal, közmunka programokkal segíti a munkahelyteremtést, a munkanélküliség mérséklését. Dr. Nagylaki Csilla arra bíztatta a fiatalokat, hogy jól nézzenek körül a szakképző iskolák, szakmunkás-képző intézmények standjánál is, hiszen terméket előállítani ugyanolyan fontos, mint szellemi munkát végezni, a jó szakma pedig gyakran többet ér egy diplománál.

Pályaválasztás alkalmával az emberek hajlamosak arra, hogy mások véleménye alapján percek alatt beiskolázzák gyermekeiket illetve magukat egy nem alkalmas iskolába. Ezek a fórumok azonban éppen azt segítik, hogy mindenki alaposan megismerje a képzési kínálatot vagy éppen azt, hogy adott pálya, szakma milyen jövedelmi viszonyokat, munkakörülményeket nyújthat a fiataloknak a későbbiekben- fogalmazott köszöntőjében Bálint István a Foglalkoztatási Hivatal szakmai főigazgató-helyettese. Bálint István elmondta, szervezetük 12 éve szervez ilyen és ehhez hasonló pályaválasztási programokat az országban már több mint 100 helyszínen.

A rendezvényen a szakképzést folytató iskolák és felnőttképző-intézmények szakmai- és termékbemutatóit nézhették meg az érdeklődők valamint a munkaügyi központ humán szakszolgálata a pályaválasztási tanácsadás keretén belül számítógépes programokkal nyújtott segítséget pályatervezéshez, pályaválasztáshoz és pályakorrekcióhoz diákoknak és felnőtteknek egyaránt.

A pályaválasztási kiállításon résztvevők külföldi munkavállalási lehetőségekről is tájékozódhattak valamint megismerhették a legújabb pályázati lehetőségeket a Széchenyi Programiroda jóvoltából. A színpadon a megjelent intézmények tehetséges diákjainak műsora szórakoztatta a közönséget a rendezvény ideje alatt.
November 23-án, szerdán hasonló programokkal várják a pályaválasztás előtt álló fiatalokat és szüleiket Pápán, a városi sportcsarnokban 9.00 órától 18.00 óráig.

Az eseményen készült képeink elérhetőek a képgalériában!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Június 15. 11:07, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: legyen új választás

Legyen új választás, ezt fogom képviselni - jelentette ki a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után Karácsony Gergely a sajtó képviselőinek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott demonstráció

2024. Június 15. 11:06, szombat | Sport

A házigazda németek sima sikerével rajtolt a torna

A házigazda német válogatott 5-1-re legyőzte az egy félidőn át emberhátrányban játszó skót csapatot a 17. labdarúgó Európa-bajnokság pénteki, müncheni nyitómérkőzésén, a magyar érdekeltségű A csoportban.

2024. Június 15. 11:05, szombat | Belföld

Hitelminősítés - Varga Mihály: két hét, 3 kedvező hitelminősítői döntés

A Moody\'s és a Scope Ratings után ma este a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország adósbesorolását, továbbra is befektetésre javasolják hazánkat - közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán a hitelminősítő pénteki döntése u