Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Június 19. 09:26, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Balatonalmádi - Lemondott tisztségéről a gimnázium igazgatója

Balatonalmádi - Lemondott tisztségéről a gimnázium igazgatója

Lemondott vezetői megbízásáról a balatonalmádi Magyar-Angol Kéttannyelvű Gimnázium és Kollégium igazgatónője - tájékoztatta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ balatonalmádi tankerület igazgatója kedden az MTI-t.

Lemondott vezetői megbízásáról a balatonalmádi Magyar-Angol Kéttannyelvű Gimnázium és Kollégium igazgatónője - tájékoztatta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ balatonalmádi tankerület igazgatója kedden az MTI-t. A gimnáziumra jogellenes adatkezelés miatt háromszázezer forintos bírságot szabott ki az év elején a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH).

A Magyar-Angol Kéttannyelvű Gimnázium és Kollégium igazgatója július 31-ével mondott le megbízásáról, döntését nem kívánta indokolni. Az intézményvezetői állásra kiírták a pályázatot, a pályáztatás augusztus 31-ig lezárul - közölte Hontai-Cziráki Marianna, a balatonalmádi tankerület igazgatója.
Gránásiné Bácsi Tünde, a gimnázium igazgatója az MTI érdeklődésére kedden annyit mondott, hogy augusztus elsejétől a pápai református gimnáziumot vezeti.
A gimnázium igazgatója tavaly decemberben a fenntartó kérésére annak akart utánajárni - egy bejelentés megalapozottságának tisztázására -, hogy az intézményben valóban folyik-e meg nem engedett politizálás, a tanulókat bujtogatják-e diáktüntetéseken való részvételre.
Eljárásában az adatvédelmi hatóság azt vizsgálta, hogy az iskola tanárokat és diákokat érintő eljárása jogszerű volt-e. A NAIH jogellenes adatkezelést állapított meg, és az intézményre háromszázezer forintos bírságot szabott ki januárban.
A NAIH határozatában rámutatott, hogy a garanciákat nélkülöző eljárások során a személyes adatok kezelése nem lehet jogszerű, mivel az érintettek joggyakorlása - beleértve a személyes adataik kezelésével kapcsolatos jogosultságaikat - nem biztosított. Az adatvédelmi hatóság megállapította: a balatonalmádi meghallgatásokon az iskolavezetés az információs önrendelkezési jogról szóló törvény szabályainak megfelelő tájékoztatás nélkül és az érintettek hozzájárulásának hiányában rögzítette a személyes adatokat, így az adatkezelés jogszerűtlen.
A tanulók és a pedagógusok nyilatkozatait eredetileg névvel rögzítették, de ezeket a dokumentumokat már megsemmisítették. A hatóság azonban a név nélküli nyilatkozatokat tartalmazó dokumentumok törlését is szükségesnek találta a jogszerű állapot helyreállításáért, ezért a bírság kiszabása mellett erre is kötelezte az intézményt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.