Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Február 01. 14:20, szerda | Helyi
Forrás: PE GTK

Aktuális felvételi információk: költségtérítés a gazdasági szakokon?

Aktuális felvételi információk: költségtérítés a gazdasági szakokon?

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán 150.000,-/félév képzési díjjal kell számolni az üzleti képzések területén, a 2012 szeptemberében kezdő egyetemi hallgatóknak.

Azt már tudjuk, hogy gazdasági képzésben 250 államilag finanszírozott helyet határozott meg az állam. Ezek elosztásátmúlt hét végénközölték az oktatási intézményekkel, a délután folyamán pedig megtudhattuk azt is, hogyországos szinten gazdasági alapképzésbencsak aNEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁSI, AZ ALKALMAZOTT KÖZGAZDASÁGTAN ÉS A KÖZSZOLGÁLATI ALAPSZAKOK-onlesz államilag finanszírozott képzés!

Tehát bárhova is jelentkezik ebben a felvételi eljárásban a hallgató mondjuk Turizmus-vendéglátás, vagy Pénzügy és számvitel alapszakra, sajnos ha 2012. szeptemberében kezdi a tanulmányait, biztosan fizetnie kell.

Az államilag finanszírozott képzéseknél a 2012. szeptemberében olyan hallgatói szerződést irattatnak alá, amelyben a hallgatók “azt vállalják, hogy a képzési idejük kétszereséig (ez lehet hat, tíz vagy tizenkét év) Magyarországon vállalnak munkát. Ha külföldre mennek, vissza kell fizetniük a képzési díjukat.

A szerződésben az állam diktálta feltételek közé tartozik az is, hogy ha a diák a képzési idejének másfélszeresén túl nyújtja tanulmányait vagy esetleg nem diplomázik le, szintén fizetnie kell.”

A költségtérítéses képzések díját pénteken délután hozták nyilvánosságra. E szerint a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán például 150.000,-/félév képzési díjjal kell számolni az üzleti képzések területén, mely összeg a tavalyi költségtérítés inflációval növelt értéke.

A képzési díjaknál fontos tudni, hogy a képzési díj tartalmazza-e a nyelvoktatás költségét! A diploma megszerzéséhez ugyanis üzleti szakokon egy, vagy kettő szakmai középfokú nyelvvizsga szükséges. A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán az alap-, a szakmai nyelvoktatás valamint a szakmai idegen nyelvű tantárgyak is ingyenesek.

Emellett egy kisebb városban – esetünkben Veszprémben – a megélhetési költségek is kedvezőbbek (például 20.000,- + rezsiért már külön szobát lehet kapni egy albérletben, de számos kollégium is rendelkezésre áll, a déli menüknél a főétel 600,- a leves pedig 250-300,- között található a belváros több vendéglátó helyén).

Fontos megkérdezni jelentkezés előtt, hogy egy-egy felsőoktatási intézmény milyen további lehetőséget biztosít a költségek csökkentésére. A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán tanulmányi és szociális alapú ösztöndíjakkal, külföldi ösztöndíj és szakmai gyakorlati lehetőségekkel is tudjuk segíteni a hallgatókat.

Akinek a finanszírozás gondot okoz és gazdasági területen szeretne továbbtanulni, több lehetőséget kínálunk Számukra: az alkalmazott közgazdaságtan, a nemzetközi gazdálkodási, vagy a műszaki menedzser alapképzési szakok államilag finanszírozott képzésben indulnak és ezen kívül az államilag finanszírozott felsőfokú szakképzéseket is ajánljuk.

Felvételivel kapcsolatos további információk a Gazdaságtudományi Kar honlapján: http://felveteli.gtk.uni-pannon.hu/ és a Facebook-on is elérhetők: http://www.facebook.com/gtkfelveteli

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni