Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2012. Március 20. 16:53, kedd | Helyi
Forrás: vehir.hu

Adónk 1+1%-val idén is magunk rendelkezünk

Adónk 1+1%-val idén is magunk rendelkezünk

Hogyan rendelkezhetünk személyi jövedelemadónk 1+1 százalékáról 2012-ben? A Nemzeti Adó és Vámhivatal válaszol.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény lehetőséget teremt arra, hogy a magánszemélyek adójuk meghatározott részéről külön törvény szabályai szerint rendelkezzenek, így annak egy része az általuk megjelölt civil szervezetekhez vagy az egyházakhoz, költségvetési előirányzatokhoz kerülhet.

Idei évben sem változott, hogy a rendelkező nyilatkozatok benyújtására egységesen előírt május 20-i határidőt jogvesztő határidőként szabályozza a jogalkotó, tehát ezen időpontot követően beküldött nyilatkozatok minden esetben érvénytelenek lesznek, és a késedelem kimentésére szolgáló igazolási kérelem előterjesztésére sincs lehetőség.

Akik élni kívánnak rendelkezési lehetőségükkel, azok többféle beküldési mód közül választhatnak. Azok a magánszemélyek, akik a 2011. évi jövedelmük elszámolásának módjaként a személyi jövedelemadó bevallás, az egyszerűsített bevallás vagy az adónyilatkozat benyújtása mellett döntöttek, ők a 2011. évi adóbevallási (egyszerűsített bevallási) nyomtatványon tüntethetik fel rendelkező nyilatkozatukat. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a 1153 vagy a 1153E bevallás EGYSZA lapján, adónyilatkozat esetén a 1153ANY bevalláshoz kapcsolt EGYSZA lapon a saját adóazonosító jelet valamint a támogatni kívánt szervezet adószámát, technikai számát kell feltüntetni.

Fontos tudnivaló, hogy amennyiben a bevallási nyomtatványon kívánnak rendelkezni és a bevallást továbbra is hagyományos módon, papír alapon nyújtják be az adóhatósághoz, az EGYSZA lapon feltüntetett saját adóazonosító jeltől a kedvezményezettekre vonatkozó adatokat kérjük, ne válasszák le.

Idén is lehetőség nyílik arra, hogy a rendelkező nyilatkozatot külön lezárt, adóazonosító jellel ellátott postai borítékban - a bevallástól elkülönítve - személyesen az ügyfélszolgálatokon, vagy postán juttassák el az adóhatóság részére.

A személyi jövedelemadó 1-1 %-áról tett rendelkezés természetesen elektronikus úton is továbbítható az adóhatóság részére. Az elektronikus beküldéssel kapcsolatos részletes információk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján találhatók.

Azon magánszemélyek, akik bevallási kötelezettségünknek munkáltatói adó-megállapítás keretében tesznek eleget, a rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékot a munkáltatónak legkésőbb május 10-ig adhatják át. Ez esetben a borítékot, annak ragasztott felületére átnyúlóan, saját kezűleg alá kell írni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.