Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2011. Szeptember 20. 06:35, kedd | Helyi
Forrás: asztrophoto.hu

A világ legszebb asztrotájképei Veszprémben

A világ legszebb asztrotájképei Veszprémben

Kutatók Éjszakája programsorozat keretében a Pannon Egyetem aulája ad otthont a "The World At Night" kiállításnak, amely több szempontból is mérföldkőnek számít a nemzetközileg elismert projekt történetében.

(Fotó:Ladányi Tamás)

A földrajzi alapokra épülő és az égen csillagászati látnivalókkal megtöltött kiállítás Cholnoky Jenő szülővárosában kerül közszemlére: a képek évszázados távlatban vizsgáznak majd neves geográfusunk emléke előtt.

Hazánkban 2009-ben a Nemzeti Múzeumban debütált asztortájkép-kollekcióra épül a Kutatók Éjszakájának programja, amely ez alkalommal kibővült fotóanyaggal és új szolgáltatásokkal várja a kedves látogatókat. A rendezvényen előadást tart Babak Tafreshi, a TWAN alapítója és vezetője. Ezt követően a csillagos ég alatt a társaság magyar tagjával, Ladányi Tamással közösen bevezeti az érdeklődőket az asztrotájkép-fényképezés rejtelmeibe. A program egyik leghatásosabb eleme Kövi Szabolcs fuvolaművész előadása lesz, aki fél óra leforgása alatt hazai és külföldi time-lapse videókat kísér majd meditatív és népzenei témákat egyesítő stílusában.

A veszprémivel egyidőben a svédországi Lund és a kaliforniai Pasadena városa is otthont ad a patináns fotós társaság tárlatának.
A rendezvényen köszöntőt mond Dr. Friedler Ferenc, az egyetem rektora.
A kiállítást Ladányi Tamás asztrofotós, a TWAN magyar képviselője nyitja meg.

A megnyitó időpontja: szeptember 23-án 18 óra.
A tárlat október 14-ig tekinthető meg.

A részletes program:
Kiállítás: "The World At Night" a világ éjszakai arcát tükröző asztrotájkép-kiállítás, amelyben hat kontinens tájainak természeti és építészeti nevezetességeit mutatjuk be a felettük látható csillagos égbolttal egyetemben.

Koncert: Kövi Szabolcs fuvolaművész magyar népzenékre épülő előadását csillagászati time-lapse videók kísérik, amelyekben felgyorsítva láthatjuk majd az égitestek mozgását.

Előadás: A TWAN-kiállítás rendhagyó tárlatvezetése, amelyben értelmezzük az asztrotájképek témáit, technikáját és bemutatjuk a nemzetközileg elismert fotográfusokból álló szervezet munkáját.
Előadó: Babak Tafreshi, a TWAN vezetője

Workshop: éjszakai asztrofotós gyakorlati bemutató, amely mellett lehetőség lesz csillagászati távcsővel a csillagok, égitestek megfigyelésére is.

Helyszín: a veszprémfajszi kálvária (derült idő esetén 20 órától). A jelentkezőket autóbusz szállítja majd a helyszínre. Rossz idő esetén az egyetem konferenciatermében tartunk távcsövekkel és képfeldolgozással kapcsolatos műhelyfoglalkozást.


A TWAN-ról néhány szóban
A "The World At Night" projekt 2007-ben alakult a NASA és az Astronomers Without Borders (Csillagászok Határok Nélkül) támogatásával, és - nevéhez méltóan - a világ éjszakai arcát hivatott bemutatni. A legjobbnak tartott asztrotájkép-fotósokat összefogó szervezet, a TWAN jelenleg 32 tagot számlál. A Csillagászat Nemzetközi Éve (2009) alkalmából létrejött tárlat Párizsból indult, és azóta mintegy harminc országba jutott el. Az asztrotájképeket felvonultató kiállítás csillagászati és földrajzi szemléletű fotózási stílust egyesít, azaz nappalról ismerős tájakat, városokat, nevezetességeket mutat be csillagos égi háttérrel, égitestekkel együtt, amelyben a társaság mindegyik tagja magával hozta nemzetének kulturális örökségét és egyéni fényképezési stílusát.

Információ:
Ladányi Tamás
E-mail: ladanyitamas@chello.hu
Telefon: 06-30-381-8923Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Június 15. 11:07, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: legyen új választás

Legyen új választás, ezt fogom képviselni - jelentette ki a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után Karácsony Gergely a sajtó képviselőinek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott demonstráció

2024. Június 15. 11:06, szombat | Sport

A házigazda németek sima sikerével rajtolt a torna

A házigazda német válogatott 5-1-re legyőzte az egy félidőn át emberhátrányban játszó skót csapatot a 17. labdarúgó Európa-bajnokság pénteki, müncheni nyitómérkőzésén, a magyar érdekeltségű A csoportban.

2024. Június 15. 11:05, szombat | Belföld

Hitelminősítés - Varga Mihály: két hét, 3 kedvező hitelminősítői döntés

A Moody\'s és a Scope Ratings után ma este a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország adósbesorolását, továbbra is befektetésre javasolják hazánkat - közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán a hitelminősítő pénteki döntése u